Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 3 apr 2020 / 09:45 uur

Klimaatstakers gaan door, maar dan wel online

Geen klimaatmars, maar een digitale protestactie. Vanwege de uitbraak van het coronavirus staken scholieren, studenten en wetenschappers massaal online.

Dat doen ze onder de hashtag #ClimateStrikeOnline. „Een moeilijke situatie vergt creatieve oplossingen”, schrijft de jongerenbeweging Fridays For Future. „Elke crisis zou als een crisis behandeld moeten worden, zowel de klimaat- als de coronacrisis. Zelfs tijdens de coronacrisis is het nodig om op te staan voor het klimaat.” Dat doen de actievoerders nu alleen niet in de vorm van de mars die vrijdag in Utrecht gepland stond, maar via social media.

‘Klimaatcrisis neemt geen pauze’

Op Instagram leggen ze het uit. Actievoerders kunnen online een foto van zichzelf plaatsen met iets wat ze niet kwijt willen raken door de klimaatcrisis of „door welke crisis dan ook.” Het doel is om toch nog van zich te laten horen door de hashtags #ClimateStrikeOnline en #Digitalstrike wereldwijd trending topics te maken. „Want ook in tijden van ziekte neemt de klimaatcrisis geen pauze.”

View this post on Instagram

English below Morgen is het (EINDELIJK) zover; de 3 april #DigitalStrike! 🥳 We roepen jullie allemaal op morgen een foto van jezelf te maken, met iets opgeschreven waar je van houdt en NIET wilt kwijtraken door welke crisis dan ook. 💚 Post die foto op alle social media die je maar kent! 🔥 Verder: Vorige week heeft minister Wiebes gezegd de klimaatplannen uit te stellen vanwege de coronacrisis. Dat vinden wij belachelijk, want juist nu is de tijd om goede klimaatplannen te maken en bedrijven geen geld meer te geven tenzij ze verduurzamen. Daarom gaan we morgen ook allemaal een mailtje schrijven aan de Tweede Kamerleden, om hen te vertellen dat de opwarming gewoon doorgaat als ze nu niks doen, en dat de klimaatcrisis nog veel erger zal worden! Via @degoedezaak kan je je aanmelden, morgen meer info! 🔥 Ook al kunnen we dan nu niet de straat op, samen staan we sterk en laten we op een andere manier van ons horen! Deel deze post ook met zoveel mogelijk mensen, en nodig iedereen uit, van je oma tot je vaagste kennis, om morgen ook mee te doen!! Deze tijden van crisis zijn Moeilijk, maar laten we proberen ons er allemaal samen doorheen te slaan, en er uit te komen met een beter systeem, dat goed en rechtvaardig voor iedereen is. Stay safe en tot morgen! 💚 Tomorrow it's (FINALLY) there: the 3th of April, our digital strike! We ask all of you to post a photo of yourself with a banner/sheet of paper/sign with something you love and don't want to lose because of a crisis. 💚 Post this photo on all social media you know! 🔥 Our minister Wiebes has told us that they will delay the climateplans because of the coronacrisis. We think that is unbelievable, because now is the perfect time to create good climateplans and stop funding companies unless they decrease their emissions. This is why we will write the government an e-mail to tell them that the climate crisis doesn't take a break because of another crisis! Contact @degoedezaak to get involved, we'll provide you with more info tomorrow! 🔥 Even though we are not able to march through the streets, we are still stronger together and will be heard! Share this post with as many people as you can and invite everybody yo

A post shared by Fridays for Future Nederland (@fridaysforfuturenederland) on

En niet alleen scholieren en studenten sluiten zich aan bij de online staking. Scientists4Future NL, een alliantie van bezorgde Nederlandse wetenschappers, staken vrijdag ook online. Via Twitter, Facebook en Instagram delen de wetenschappers vrijdag ieder uur een klimaatfeitje onder de hashtag #klimaatfeiten. „Scientists4Future NL wil de Fridays For Future-beweging steunen in hun strijd. Zowel met degelijke informatie als ook moreel, door zelf mee te staken”, schrijven de wetenschappers.

Daarnaast vragen ze wetenschappers een selfie te posten waarop ze (thuis) aan het staken zijn. Daarvoor is de hashtag #ScientistsstrikeNL in het leven geroepen. Ook vragen ze actievoerders om virtueel naar een verre plek te reizen, die bedreigd wordt door de klimaatverandering en om er een foto van de plaatsen zodat er uiteindelijk een wereldkaart ontstaat.

‘Liar, liar, earth is on fire’

Hoewel de hashtags in Nederland nog geen trending topic zijn, wordt er al flink op los getwitterd. Zo postte klimaatwetenschapper Leo van Kampenhout een selfie, met in zijn hand een bord met daarop de top vijf warmste jaren. „Vandaag leg ik als klimaatwetenschapper mijn werk neer vanwege de klimaatcrisis in het kader van de klimaatstaking”, Twittert hij.

En ook studenten en scholieren van over de hele wereld Twitteren, Facebooken en Instagrammen erop los. De 16-jarige Elijah McKenzie Jackson uit Londen postte een foto van zichzelf met de tekst ‘Liar, liar, earth is on fire’. „Hoewel we midden in een pandemie zitten, betekent dat niet dat de klimaatcrisis is gestopt”, schrijft hij.

View this post on Instagram

De klimaatcrisis stopt niet nu we allemaal thuis zitten. Het coronavirus is niet goed voor het klimaat, want door de economische crisis die onvermijdelijk is zal er weer worden aangedrongen op overconsumptie om de economie te redden. Klimaatdoelen en -conferenties worden uitgesteld vanwege het coronavirus, maar de klimaatcrisis gaat door. Dus ook wij gaan door. We willen niet terug naar hoe het was voor corona, want die situatie was onhoudbaar. We moeten op naar een beter politiek en economisch systeem dat er is voor alle mensen. Voor het leven. Voor de toekomst. #climatestrikeonline #digitalstrike Foto: Yael Seggev

A post shared by Dana Seggev (@danaseggev) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klimaatstakers gaan door, maar dan wel online
Sluiten