Metro
Metro Nieuws 1 apr 2020 / 07:54 uur

‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’

HEMA is bang een langdurige coronacrisis niet te overleven. De omzet van de warenhuisketen is enorm gedaald, waardoor het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. 

Daarom neemt HEMA maatregelen, zoals het deels inhouden van de huur. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Afgelopen week stuurde HEMA-topman Tjeerd Jegen een brief aan de verhuurders. Deze brief is in handen gekomen van de krant.

Verlies

HEMA is keihard geraakt door de coronacrisis. De winkels buiten Nederland zijn allemaal gesloten en in de Nederlandse winkels is het ontzettend rustig. De omzet zou met maar liefst een derde zijn teruggelopen. En dat terwijl ze het al erg zwaar hadden. Sinds 2013 maakt het bedrijf al verlies.

„Het voortbestaan van onze onderneming komt in gevaar", schrijft Jegen aan de eigenaren van de HEMA-winkelpanden. „Dit kan enkel worden voorkomen of afgeremd indien wij lastenverlichtingen zoeken waar mogelijk bij onze belangrijkste zakelijke relaties, waaronder onze verhuurders."

13 miljoen euro huur

HEMA maakt al gebruik van de regeling van de overheid om compensatie te krijgen voor het loon van de medewerkers. Maar dat is niet genoeg. De huurlasten van HEMA bedragen zo’n 13 miljoen euro per maand. Door over de maanden april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur te betalen, bespaart het bedrijf miljoenen euro’s.

Het is nog onduidelijk hoe de pandeigenaren reageren op het besluit. Volgens een woordvoerder van HEMA hebben veel verhuurders „heel positief” op de brief gereageerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’
Sluiten