Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 apr 2020 / 07:19 uur

Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

Ondanks alle overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, loopt de woningmarkt nog opvallend goed door. Er worden nog steeds huizen verkocht en het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen tijd zelfs gestegen. 

Dat stellen NVM-voorzitter Onno Hoes, Lana Gerssen, voorzitter van NVM Vakgroep-Wonen, en De Hypotheker.

Omgekeerd effect

„Het aantal woningen dat verkocht is, is van 16-29 maart weliswaar gedaald (met 12 procent), maar we zien dat de meeste huishoudens die op het punt stonden om een stap op de woningmarkt te zetten, deze stap ook daadwerkelijk maken", zegt Gerssen. NVM ziet in de statistieken dat er zo’n 9 procent minder woningen te koop worden gezet, maar die trend was al wel wat langer zichtbaar, sinds het vierde kwartaal van 2019.

Het virus lijkt de afgelopen weken zelfs een omgekeerd effect te hebben. „De woningmarkt is al lange tijd enorm overspannen", legt Hoes uit. „Door de recente ontwikkelingen neemt de vraag iets af, maar het aanbod neemt tegelijk ook wat af." Kortom: de krapte op de markt is er nog steeds. Hierdoor is er nog altijd geen sprake van prijsdaling. „Gemiddeld genomen wordt er nog steeds boven de vraagprijs voor een woning betaald.”

Virtuele bezichtiging

Ook het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen maand met bijna een derde toegenomen, meldt De Hypotheker. Dit komt mede doordat er voor het eerst in lange tijd weer een rentestijging aan zit te komen.

Wat de effecten van de coronacrisis op de langere termijn voor de woningmarkt zullen zijn, is volgens Gerssen lastig te zeggen. „De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen. Mensen zullen ergens moeten wonen en jongeren zullen op een gegeven moment alsnog op zichzelf willen.”

Wel zijn er enkele maatregelen getroffen in verband met het virus. Zo kunnen kopers een huis eerst virtueel bekijken. Wanneer het serieus wordt, kunnen ze de woning alsnog fysiek zien. Veel makelaars voeren nog wel fysieke bezichtigingen uit, maar uiteraard wel binnen de richtlijnen van het RIVM. Waar er eerst twintig kijkers waren, heb je er nu nog tien. Maar dat neemt niet weg dat de makelaar alsnog negen potentiële kopers moet teleurstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis
Sluiten