Metro
Metro Nieuws 15 apr 2020 / 09:09 uur

Duitse dierentuin overweegt dieren aan elkaar te voeren

Dierentuinen hebben het zwaar in deze tijden van social distancing. Zonder bezoekers hebben ze geen inkomsten meer, terwijl de kosten voor het levensonderhoud van de dieren onveranderd hoog zijn. En dat kan ingrijpende gevolgen kan hebben.

Verena Kaspari van de Duitse Neumünster Zoo vertelde aan Die Welt dat de dierentuin gedwongen is drastische noodmaatregelen te overwegen. „We hebben een lijst opgesteld met dieren die we als eerste zullen moeten slachten.”

Kaspari gaf toe dat het een laatste middel zou zijn en erg onaangenaam. Toch zou het de financiële noodsituatie niet meteen oplossen. Zo zouden de zeehonden en pinguïns elke dag grote hoeveelheden verse vis nodig hebben.

Donaties

„Als het erop aankomt, zal ik dieren moeten euthanaseren, in plaats van ze te laten verhongeren. In het ergste geval zal ik sommige dieren aan elkaar moeten voeren."

De Neumünster Zoo komt niet in aanmerking voor hulp van de staat en vraagt om donaties om de dieren te kunnen helpen. Kaspari schat dat de dierentuin deze lente zo’n 175.000 euro aan inkomsten misloopt.

Nederland

Lisette de Ruigh, directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, zegt dat de nood in grote Nederlandse parken als Artis en Blijdorp op dit moment nog niet zo hoog is. „Alle onze leden hebben het uiteraard zwaar, maar het is niet zo dat zij op dit moment al zulke ernstige financiële problemen hebben dat ze het voer niet meer kunnen betalen. Maar het gaat wel invloed hebben op langetermijnplannen als het vergroten van verblijven en modernisering."

Kleinere parken hebben vaak minder reserves, zegt ze. „Voor dat soort parken speelt het probleem waarschijnlijk veel sneller." Dierentuinen kunnen in aanmerking komen voor de regelingen die de overheid heeft aangekondigd voor zwaar getroffen bedrijven. „Het nadeel van die regelingen is echter dat er weinig rekening is gehouden met seizoensgebonden bedrijven. Het voorjaar is natuurlijk altijd een fantastische periode voor dierentuinen.“

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitse dierentuin overweegt dieren aan elkaar te voeren
Sluiten