Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Dodental VS door coronavirus stijgt met 1150

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1150 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

Een dag eerder kwamen zeker 1200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 10.783. Bij minstens 366.000 inwoners is besmetting met het coronavirus vastgesteld, dat zijn er ruim 30.000 meer dan zondag.

De VS zijn het land met verreweg de meeste gevallen van Covid-19. Dagelijks groeit het aantal sterfgevallen met meer dan duizend. In Italië zijn wereldwijd tot nu toe de meeste mensen gestorven, 16.523. In Spanje zijn 13.005 mensen overleden.

New York

In New York, dat bijzonder hard getroffen is door de pandemie, gaat de kathedraal Saint John the Divine dienstdoen als noodziekenhuis. Er komen volgens The New York Times negen tenten te staan waar zeker 200 patiënten kunnen worden behandeld. De eerste patiënten worden aan het eind van de week of begin komende week verwacht.

Medisch personeel van het nabijgelegen ziekenhuis Mount Sinai Morningside gaat het noodziekenhuis bemannen. Het is nog onduidelijk of ook patiënten met Covid-19 worden opgevangen in de kathedraal. Dat is volgens medewerkers wel aannemelijk.

De plaatselijke ziekenhuizen kunnen de hulp goed gebruiken. In New York zouden volgens plaatselijke media al zeker 2738 patiënten overleden zijn aan het longvirus.

Topadviseur waarschuwde al in januari

Peter Navarro, de man die door Donald Trump is aangesteld om de uitvoering van een oorlogswet te coördineren, waarschuwde al eind januari voor de mogelijke impact van het nieuwe longvirus. Miljoenen Amerikanen zouden het risico lopen op ziekte of overlijden en de crisis kon de VS biljoenen dollars kosten. Dat schrijft The New York Times op basis van een memo van Navarro.

„Het gebrek aan immuniteitsbescherming of een bestaand geneesmiddel of vaccin zou de Amerikanen weerloos maken in het geval van een volledige uitbraak van coronavirus op Amerikaanse bodem", schreef Navarro. „Dit gebrek aan bescherming verhoogt het risico dat het coronavirus zich ontwikkelt tot een volwaardige pandemie, die het leven van miljoenen Amerikanen in gevaar brengt."

Trump zwakte de risico’s van het coronavirus voor de VS rond de tijd dat Navarro zijn memo stuurde VS juist af. Later zei de president dat niemand zo’n verwoestende uitkomst had kunnen voorspellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.