Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 apr 2020 / 07:09 uur

Coronavirus zorgt voor sluiting fabrieken in VS

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing legt vanaf vrijdag twee weken de productie stil in zijn fabriek in de staat Pennsylvania. Ook Samsung sluit een fabriek in de VS.

Op de locatie die dichtgaat vervaardigt Boeing voornamelijk militaire helikopters. De vestiging gaat vrijdag aan het eind van de dag dicht, laat het bedrijf in een verklaring weten.

Werknemers die vanuit huis kunnen werken blijven aan de gang, personeel dat niet op afstand kan werken gaat tien dagen met betaald verlof. Op 20 april worden de werkzaamheden volgens Boeing weer hervat.

Krimpende markt

Vliegtuigbouwers hebben met een sterk krimpende markt te maken vanwege de coronapandemie, die de luchtvaartsector zwaar treft. Overheden over de hele wereld hebben reisrestricties ingesteld en luchtvaartmaatschappijen hebben hun schema’s opgeschort en hun toestellen geparkeerd.

Donderdag bood Boeing personeelsleden een vrijwillige vertrekregeling aan. De vliegtuigfabrikant hoopt op die manier snel kosten te kunnen besparen. Het bedrijf verwacht dat enkele duizenden van zijn 161.000 medewerkers daar gebruik van zullen maken, meldden ingewijden.

Gedwongen ontslagen

De keuze voor een vrijwillig vertrekplan is waarschijnlijk gemaakt omdat gedwongen ontslagen tot gevolg kunnen hebben dat Boeing geen aanspraak kan maken op staatssteun. De vliegtuigbouwer liet het Amerikaanse Congres eerder weten dat de industrie zo’n 60 miljard dollar nodig zou hebben.

Ook Samsung koos ervoor een fabriek te sluiten, dat had te maken met besmettingen. Het gaat om een fabriek van Samsung Electronics waar wasmachines worden gemaakt. De fabriek staat in de Amerikaanse staat South Carolina.

Maandag open

Twee medewerkers bleken besmet. De fabriek wordt grondig schoongemaakt en ontsmet en gaat maandag weer open, zei Samsung in een verklaring. Op de locatie in South Carolina produceert de Zuid-Koreaanse elektronicareus 1 miljoen wasmachines per jaar.

Wereldwijd heeft Samsung ongeveer een kwart van zijn fabrieken stilgelegd vanwege het coronavirus. Het gaat onder meer om vestigingen in India, Brazilië en Rusland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronavirus zorgt voor sluiting fabrieken in VS
Sluiten