Jorieke van Noorloos
Jorieke van Noorloos Nieuws 14 apr 2020 / 08:45 uur

CNV pleit voor calamiteitenfonds voor werknemers

De Corona-maatregelen zetten honderdduizenden Nederlandse werknemers klem, blijkt dinsdag uit onderzoek van vakbond CNV. Het CNV pleit daarom voor een tijdelijk calamiteitenfonds om deze groep door de pandemie te helpen.

„We worden platgebeld door werkenden die, ondanks verkoudheidsklachten of koorts, toch moeten komen werken", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. „Volledig in strijd met de richtlijnen van het RIVM. Anderen zitten knel tussen de zorg voor kinderen of mantelzorg. Ze kunnen dat niet combineren met hun werk."

Kwetsbaar

Het fonds zou bestemd moet zijn voor alleenstaande ouders met thuiszittende kinderen, mensen die hun mantelzorgtaken niet goed meer kunnen uitvoeren, werknemers die tot de coronarisicogroep behoren maar zelf niet ziek zijn en werknemers die te maken hebben met kwetsbare gezinsleden en daardoor hun werkinzet moeten aanpassen.

Volgens CNV moet de overheid dit fonds oprichten en financieren vanuit de tientallen miljarden die de overheid nu al uittrekt voor de crisis. Werkgevers kunnen zo het loon doorbetalen aan werknemers die niet kunnen werken vanwege hun zorgtaken of omdat zij zich aan de RIVM-richtlijnen moeten houden. De kosten kunnen werkgevers declareren bij het UWV.

Paniek

Volgens Fortuin neemt de paniek op de arbeidsmarkt toe. „De eerste weken was er nog begrip van werkgevers voor de situatie van werknemers, maar het geduld voor de persoonlijke situatie van werknemers raakt langzaam op. Een oplossing op korte termijn is noodzakelijk."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CNV pleit voor calamiteitenfonds voor werknemers
Sluiten