Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 apr 2020 / 11:04 uur

CBS: Bijna 1200 meer sterfgevallen dan gemiddeld in maart

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld.

De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ze signaleren discrepantie met de sterftecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het nieuwe coronavirus.

4300 mensen overleden

Het CBS schat dat er in de laatste week van maart 4300 mensen zijn overleden, ongeveer 1200 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers hebben deze schatting gedaan op basis van het aantal overlijdensberichten dat tot nu toe is binnengekomen bij het bureau.

Het CBS meldde eerder op vrijdag al dat in de derde week van maart zo’n 440 meer mensen dan gemiddeld waren overleden en dit verschil is dus in een week verder uitgelopen.

Sterftecijfer door corona hoger

„Je kan hier wel voorzichtig uit concluderen dat het sterftecijfer door corona hoger ligt dan het RIVM meldt", aldus CBS-socioloog Tanja Traag. Ze benadrukt dat ook het CBS niet in kaart heeft hoeveel mensen precies zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. „Maar deze cijfers geven wel een goede indicatie van hoe hoog het sterftecijfer ligt op dit moment."

Het verbaast Traag niet dat het sterftecijfer van het CBS afwijkt van het RIVM. „We weten dat niet iedereen die komt te overlijden door het coronavirus daar ook op is getest. Daar is op dit moment ook geen beleid voor."

Niet getest

Dat de cijfers anders zijn dan de cijfers van het RIVM, is niet gek. De NOS meldt in de verantwoording dat mensen die niet getest zijn op het virus, niet in de cijfers van het RIVM worden meegenomen. Ook niet als vermoed wordt dat zij het virus hebben. Daardoor zijn de sterftecijfers wat betreft het COVID-19 virus als oorzaak lager.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die thuis zijn overleden of via een CT-scan de diagnose hebben gekregen. Alleen personen die in het laboratorium zijn getest, tellen mee. Het RIVM meldt daarom ook dat het totaal aantal overleden personen waarschijnlijk hoger is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CBS: Bijna 1200 meer sterfgevallen dan gemiddeld in maart
Sluiten