Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 apr 2020 / 11:50 uur

RIVM meldt 148 nieuwe sterfgevallen door corona

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1487. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 148 sterfgevallen doorgekregen.

Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

Minder ziekenhuismeldingen

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 502 lager dan donderdag, toen hierover 625 meldingen binnenkwamen. In totaal zijn nu 6286 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Het aantal positieve testen nam met 1026 toe tot 15723. Ook hier ligt de registratie vaak een of twee dagen achter op de werkelijke situatie.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft later op de middag een update over de situatie op de intensivecareafdelingen, waar de patiënten belanden die er slecht aan toe zijn. Daar lagen donderdag 1273 patiënten. Het aantal beschikbare bedden wordt in de komende dagen uitgebreid naar 2400.

Op een rij

  • Totaal bevestigde gevallen: 15.723
  • Aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 6286
  • Toename aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten: +502 (+9 procent)
  • Aantal patiënten met Covid-19 dat momenteel op de intensive care ligt: 1159 (voor zover bekend)
  • Totaal bevestigde sterfgevallen: 1487
  • Toename bevestigde sterfgevallen: +148 (+11 procent)

Andere cijfers

Eerder vandaag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ook nieuwe cijfers bekend. Het bureau schat dat er in maart bijna 1200 mensen meer zijn overleden dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Dat die cijfers niet overeen komen, heeft te maken met een andere manier van tellen. Het RIVM maakt alleen sterfgevallen bekend van mensen die ook daadwerkelijk zijn getest op het virus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
RIVM meldt 148 nieuwe sterfgevallen door corona
Sluiten