Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 apr 2020 / 05:34 uur

20 procent van scholen heeft niet alle leerlingen in beeld

Zo’n 20 procent van de scholen heeft tijdens de coronacrisis niet alle leerlingen in beeld. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Gemiddeld zijn er vier leerlingen niet op de radar”, zegt de vereniging.

Dat kunnen kwetsbare kinderen zijn in onveilige situaties. „Schoolleiders spelen normaal gesproken een belangrijke rol binnen het team bij het signaleren en aanpakken van problematiek bij kinderen. Zeker in deze tijd waarin veel leerlingen thuiszitten, en bij gezinnen waarin het normaal gesproken al lastig is de spanning nog verder oploopt", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

„Ieder kind dat niet in beeld is, is er een te veel", zegt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). Hij maakt zich vooral zorgen over de eventuele onveilige thuissituatie van die onvindbare kinderen. „We moeten onverminderd doorgaan met proberen contact te zoeken en het vinden van kinderen waarmee dat nog niet is gebeurd", zegt Slob.

Volgens de minister lagen de getallen van ontbrekende leerlingen in grote steden vorige week nog hoger. Deurbezoeken, leerplichtambtenaren, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en scholen worden ingezet om de kinderen te vinden.

Meldpunt

In de afgelopen twee weken deden schoolleiders gemiddeld één keer een melding bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, meldt de AVS. Dat is voor 74 procent van de scholen evenveel als normaal, voor 14 procent meer dan anders en voor 12 procent minder dan gebruikelijk.

Om het voor scholen eenvoudiger te maken om melding te maken van een zorgelijke situatie komt de Beweging tegen Kindermishandeling samen met de AVS, speciaal voor het onderwijs, met een app ‘meldcode kindermishandeling’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
20 procent van scholen heeft niet alle leerlingen in beeld
Sluiten