Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Vegetarische Slager wil EU-subsidie voor vega-vlees

Vleesbedrijven krijgen elk jaar veel subsidie uit Europa: tientallen miljoenen om het kwaliteitsvlees uit eigen land te promoten. De Vegetarische Slager wil deze subsidies ook kunnen gebruiken. 

Het merk plaatste zaterdag oproepen in verschillende kranten aan vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie om het geld te kunnen gebruiken voor de promotie van klimaatvriendelijk, vegetarisch vlees.

‘Green Deal’

„Met deze brief willen we De Vegetarische Slager officieel aanmelden voor de komende vleessubsidies”, schrijft oprichter Jaap Korteweg in de oproep. „Een herverdeling die er echt aan kan bijdragen om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen.” Timmermans wordt aangesproken omdat hij verantwoordelijk is voor de ‘Green Deal’ die ervoor moet zorgen dat de EU klimaatneutraal is in 2050.

Dat Europa per jaar tientallen miljoenen euro’s uitgeeft om vlees te promoten terwijl de Nederlandse overheid de vleesconsumptie juist wil verminderen, vindt het merk scheef. Met het eventuele geld van de subsidiepotjes wil de vega-slager haar alternatieven onder de aandacht brengen.

Eerlijke kans

„Het is onbegrijpelijk dat vleesproducenten subsidie krijgen vanuit de EU, terwijl vegetarisch vlees, dat in smaak en structuur vlees identiek blijkt te kunnen zijn, over het hoofd wordt gezien. We hopen dat we met dit initiatief de EU laten inzien dat vegetarisch vleesch een eerlijke kans verdient op dezelfde subsidie", zegt Jaap Korteweg.

Volgende week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Dan gaat de slager haar nieuwe initiatief, dat kenmerkend ‘subsidiespecktakel’ is genoemd, promoten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.