Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 mrt 2020 / 06:34 uur

Soepelere regels voor voormalig zorgpersoneel

Het is belangrijk dat verpleegkundigen en artsen die afgelopen jaren zijn gestopt met werken, gemakkelijker in de zorg kunnen bijspringen. Vanwege het coronavirus is de nood nu echt aan de man en ze kunnen in ziekenhuizen alle hulp gebruiken.

Daarom gaat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de regels versoepelen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondersteuning

Het aantal besmettingen blijft oplopen en om het zorgpersoneel te ondersteunen, wordt voormalig personeel weer teruggehaald en personeel in opleiding dat bijna is afgestudeerd wordt alvast ingezet.

Samen met de beroepsverenigingen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Bruins nieuwe kaders vastgesteld voor niet-praktiserende artsen en verpleegkundigen. Officieel moeten zij in het BIG-register staan ingeschreven om zelfstandig weer aan het werk te mogen, maar op dit moment wordt er een uitzondering gemaakt. Wel is het belangrijk dat zijn of haar BIG-registratie verliep ná 1 januari 2018.

Hartverwarmend

Verder wil de minister ook het aanbod van het extra zorgpersoneel beter coördineren. „Het is hartverwarmend dat veel mensen zich willen inzetten om zorgpersoneel te ondersteunen", schrijft Bruins. „Dit ruime aanbod kan voor zorginstellingen soms overweldigend zijn." Daarom gaat hij samen met de sociale partners, beroepsorganisaties en Regioplus, de landelijke koepel van regionale werkgevers, „aan de slag om te zorgen dat het aanbod van extra zorgprofessionals terechtkomt op de plaats waar het nodig is".

Reageer op artikel:
Soepelere regels voor voormalig zorgpersoneel
Sluiten