Metro
Metro Nieuws 19 mrt 2020 / 21:19 uur

Schokkende beelden Undercover Nederland met politiehonden

In het televisieprogramma Undercover Nederland van journalist Alberto Stegeman werden donderdagavond misstanden met een aantal hondenverenigingen blootgelegd.

De vertoonde beelden vertoonden excessief geweld tijdens de training van enkele verenigingen aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (K.N.P.V.) Daarin was onder meer te zien dat een stroombalk wordt gebruikt bij het africhten van honden die mogelijk worden verkocht als politiehond.

Sancties

Het hoofdbestuur laat weten te willen benadrukken dat deze beelden absoluut niet representatief zijn voor het trainingsmoraal van de ongeveer 350 aangesloten verenigingen en zegt dat haar leden met respect met de hond trainen en samen een team vormen.

De K.N.P.V heeft inmiddels naar aanleiding van de uitgezonden beelden sancties opgelegd aan de betreffende verenigen en de leden van die verenigingen. Gevolg daarvan is dat de erkenning van een aantal verenigingen zijn ingetrokken, ook zijn enkele leden met onmiddellijke ingang geschorst en is de procedure tot ontzetting uit het lidmaatschap gestart.

De politie gaat bekijken of er sprake is van dierenleed tijdens trainingen van politiehonden. Bij eventuele strafbare feiten zal de politie actie ondernemen, zo zegt de politie in een reactie op de uitzending.

Schokkend

„De politie vindt het schokkend om te zien hoe sommige africhters met de honden omgaan. Als uit de beelden uit het programma van Alberto Stegeman herleidbaar wordt om welke africhters het gaat, dan zal de politie hier geen zaken meer mee doen."

De particulieren van wie de politie pups koopt, richten deze honden af met een programma dat in principe geschikt is voor een toekomstige politiehond, stelt de politie. „Dit programma wordt door deze particulieren afgesloten met een certificaat ‘politiehond van de KNPV’. Dit certificaat is in het verleden zo genoemd en dat leidt tot verwarring. Dat komt omdat het hier een certificaat betreft van een particuliere vereniging en niet zoals de naam doet vermoeden een certificaat van de politie. Dit is ongewenst, vandaar dat de politie in gesprek is met het hoofdbestuur van de KNPV en onderzoekt hoe dit, eventueel ook juridisch, is te veranderen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schokkende beelden Undercover Nederland met politiehonden
Sluiten