Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 20 mrt 2020 / 09:39 uur

Nederlanders vast op cruiseschip: ‘Den Haag moet in actie komen’

In de baai van Marseille liggen twee grote cruiseschepen met naar schatting een paar honderd Nederlandse senioren. Van de autoriteiten mogen zij nu al geruime tijd het schip niet af.

Aanvankelijk was hen de belofte gedaan dat ze donderdag de boten van de rederij Costa mochten verlaten, maar ze kwamen bedrogen uit. „Fransen en Amerikanen zijn wel in Marseille ontscheept, maar andere nationaliteiten niet. Hoe kan dat?", zo klinkt het.

„De Amerikanen worden gesteund door een machtige ambassade”, zegt de 74-jarige Ton van Beest in De Telegraaf. „Bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft het oorverdovend stil. Alleen blablaverhalen dat ze geen hulpvragen hebben gekregen. Nou, hierbij dan: we willen nu naar huis, help ons!”

Niemand doet wat

Ook Nathalie Stam, wiens ouders aan boord zijn, is woest. „Mijn ouders zijn aan boord. Het is ongelooflijk dat er zo met oude mensen wordt gesold. Sommigen hebben een zwakke gezondheid, anderen voelen zich ziek. Iedereen is overstuur. Den Haag moet echt vrijdag in actie komen. De regering heeft toch de plicht om kwetsbare burgers te beschermen. Maar niemand doet wat. Het ministerie verwijst doodleuk naar de rederij en reisorganisaties. Zoek het zelf uit.”

Naar verluidt moeten de twee schepen, Luminosa en Pacifica, terug naar startplaats Genoa varen, omdat de Franse overheid de mensen weigert aan land te laten. Zodoende zitten passagiers al dagen in hun hut opgesloten.

Reageer op artikel:
Nederlanders vast op cruiseschip: ‘Den Haag moet in actie komen’
Sluiten