Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 20 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Koning houdt vrijdagavond speech op televisie

Vier dagen na de speech van Mark Rutte gaat ook koning Willem-Alexander het volk toespreken. Vrijdag om 19.00 uur zal zijn speech te zien zijn op nationale televisie.

Koning Willem-Alexander zal het land toespreken over de coronacrisis. Dat heeft Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag laten weten. De toespraak wordt om 19.00 uur uitgezonden door de NOS, RTL, SBS en enkele regionale omroepen.

Eerste keer in zes jaar

Het gebeurt niet vaak dat de koning(in) Nederland toespreekt vanwege de actualiteit. De laatste keer is alweer bijna zes jaar geleden, toen was het naar aanleiding van de ramp met MH-17.

Ook de speech van Rutte eerder deze week was uniek, hij was de eerste sinds Joop den Uyl die op zo’n manier zich tot het volk richtte. Naar zijn toespraak keken zo’n zeven miljoen mensen.

Belgie, Noorwegen en het VK

Willem-Alexander is niet de eerste vorst die het volk toespreekt. Onder anderen koning Filip van België, koning Harald van Noorwegen en koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk hebben de bevolking eerder deze week al een hart onder de riem gestoken. Ze riepen op tot solidariteit en vriendelijkheid in deze onzekere tijden.

De coronacrisis raakt ook het koninklijk gezin. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters doen aan social distancing, sinds ook in de Oostenrijkse gemeente Lech coronabesmettingen zijn vastgesteld. De koninklijke familie was eind februari op vakantie in het skioord. Het gezin houdt in ieder geval tot en met 21 maart afstand van anderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.