Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Koning maakt excuses voor geweld Indonesië

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag bij een staatsbezoek aan Indonesië zijn excuses aangeboden voor het Nederlandse geweld bij de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.

„In de jaren direct na de Proklamasi volgde een pijnlijke scheiding die aan velen het leven heeft gekost. Voor de geweldsontsporing aan Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen. Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven", zei de koning in het bijzijn van de Indonesische president Joko Widodo.

Mooi en koninklijk gebaar

Op 17 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat Indonesië „zijn plek claimde tussen onafhankelijke en vrije staten", gaat Willem-Alexander verder. „De Nederlandse regering heeft dit gegeven vijftien jaar geleden nadrukkelijk aanvaardt in politieke en morele zin. Wij feliciteren de bevolking van Indonesië van harte met de viering van 75 jaar onafhankelijkheid."

Widodo reageerde op de excuses: „Het verleden kunnen we niet veranderen, maar we kunnen er wel van leren.” Oud-minister van Buitenlandse zaken Ben Bot zei in het NOS Radio 1 Journaal de excuses een „mooi en koninklijk gebaar” te vinden.

Onderzoek

Vorige maand zei hij nog dat Nederland volgend jaar geen excuses aan moet bieden. In 2021 komt er een onafhankelijk historisch onderzoek naar de „wandaden in de voormalige kolonie Nederlands-Indië tijdens de politionele acties kort na de Tweede Wereldoorlog", zoals Bot het omschrijft. „De Indonesiërs voelen dat niet als zodanig, dat Nederland dat moet doen. Die vragen daar niet om. Die zeggen: jullie zoeken naar iets wat wij niet van jullie vragen."

Het is niet de eerste keer dat een lid van het Koningshuis excuses aan wilde bieden, toenmalig koningin Beatrix wilde dat bij het vorige staatsbezoek in 1995 ook al doen. Toen zou de regering dat nog niet hebben gewild.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveerden dinsdag in Indonesië en blijven tot en met vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.