Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Heel Italië op slot om coronavirus

De Italiaanse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden opnieuw uitgebreid. Het hele land gaat op slot.  

Dat maakte premier Giuseppe Conte maandag bekend. De maatregelen houden in dat alle scholen en universiteiten vanaf dinsdag dichtgaan. Dat blijft zo tot 3 april.

Daarnaast gaan de sportwedstrijden voorlopig niet door en wordt de bewegingsvrijheid ingeperkt. Conte adviseert de ongeveer 60 miljoen Italianen om „thuis te blijven".

Zaterdag trof de Italiaanse regering al vergaande noodmaatregelen in de noordelijke regio Lombardije, de brandhaard van het virus met de meeste dodelijke slachtoffers. Nu gelden de maatregelen voor het hele land. Dat betekent tevens een einde van de indeling van de ‘rode’ en ‘gele’ gevarenzones.

Groot risico

Conte schat het risico van besmetting van het virus groot. „Er komt een beschermingszone Italië" , aldus Conte. „Er is geen tijd te verliezen om de verspreiding van het virus in te dammen."  Een van de redenen voor dit drastische besluit was de uittocht van vele Italianen uit het noordelijke gebied. Zij vertrokken richting zuidelijke streken, voordat de controle op ziekteverschijnselen op gang was gekomen.

Italië kampt met een snel stijgend aantal corona-slachtoffers. Het aantal besmettingsgevallen nadert de 10.000 en 463 mensen zijn aan de ziekte overleden. Daarentegen zijn 724 patiënten genezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.