Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 23 mrt 2020 / 11:50 uur

Buitenlandse reiziger bracht in 2019 17 miljard binnen, maar nu…

Het mag duidelijk zijn dat de inkomsten van toeristen en andere reizigers uit het buitenland door de coronacrisis volledig zijn ingestort, maar de maandag gepresenteerde cijfers over 2019 waren uitstekend.

Vorig jaar besteedden buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers ruim 17 miljard euro aan diensten en goederen tijdens verblijf in of bezoek aan Nederland. Een derde van dat totaalbedrag was afkomstig uit zakelijke reizen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Ieder jaar nemen de bestedingen van buitenlanders in Nederland toe: sinds 2014 zijn die uitgaven gegroeid met meer dan 56 procent. De bestedingen van reizigers uit de top tien landen zijn ook weer gegroeid ten opzichte van 2018. Zo namen de uitgaven van zowel Amerikaanse als Britse reizigers in Nederland met bijna 14 procent toe in vergelijking met een jaar eerder.

‘Hopelijk valt niet alles weg’

Om het cijfer – gezien de huidige situatie – in perspectief te plaatsen, zocht Marjolein Jaarsma van het CBS voor Metro uit hoeveel Nederlanders op reis in eigen land zelf binnen brengen. „Nederlanders geven zelf circa 45 miljard euro uit. Ik moet daarbij zeggen dat het dan alleen om toerisme gaat en dat dat cijfer uit 2018 komt.” Het bedrijf van 17 miljard uit het buitenland is dus een aanzienlijk percentage. „Ja”, vindt ook Jaarsma. „Laten we hopen dat niet alles wegvalt dit jaar.”

Buitenlandse reiziger bracht in 2019 17 miljard binnen (maar nu…)
Buitenlands bezoek aan de Alkmaarse Kaasmarkt. | Foto: ANP / Remko de Waal

De uitbraak van het coronavirus raakt op dit moment grote delen van de Nederlandse economie, onder andere de reis- en toerismebranche. „In de cijfers over 2019 zijn de effecten van de maatregelen tegen het coronavirus die verschillende landen hebben genomen uiteraard nog niet zichtbaar”, voegt de instantie voor statistieken toe.

Wij in het buitenland

Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers gaven in 2019 in het buitenland circa 20 miljard euro uit aan diensten en goederen, waarvan 87 procent privébestedingen waren. CBS baseert zich daarbij op nieuwe cijfers over internationale handel.

Bijna 88 procent van de bestedingen door buitenlandse reizigers in Nederland is voor rekening van reizigers uit Europa. Zelf besteden Nederlanders meer dan drie kwart van de reisbestedingen op een Europese bestemming.

Duitsland voor ‘ons’ het topland

Verreweg de meeste bestedingen in 2019 in Nederland kwamen van reizigers uit Duitsland en ook in de top tien van nationaliteiten die het meest besteedden, staan voornamelijk Europeanen. Uitzonderingen zijn de Verenigde Staten (plaats vijf) en China (plaats negen).

Duitsland is het land waar Nederlandse reizigers in 2019 het meeste geld uitgaven, net als in de voorgaande jaren. De top tien landen waar Nederlanders in 2019 geld uitgaven tijdens hun verblijf of bezoek bevinden zich vrijwel allemaal in Europa. De enige uitzondering is de Verenigde Staten (plaats vijf).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buitenlandse reiziger bracht in 2019 17 miljard binnen, maar nu…
Sluiten