Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 7 mrt 2020 / 15:09 uur

Britse rekenkamer: brexit kostte al vijf miljard euro

De brexit is inmiddels ruim een maand officieel. In Groot-Brittannië hebben ze de ‘schade’ opgemeten van het lang slepende proces en dat liegt er niet om.

Volgens de Britse rekenkamer lagen de kosten van brexit op 4,4 miljard pond, oftewel vijf miljard euro. Ook is de pond sinds het referendum enorm gedaald. Eind 2015 was een pond nog 1 euro en 42 cent waard, tegenwoordig ligt dat bedrag op 1 euro en 16 cent.

De oorzaak van de kosten kan onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Zo moest de overheid voor maar liefst 2,1 miljard euro extra uitgeven aan personeelskosten, terwijl er 1,7 miljard euro ging naar de installatie van nieuwe (digitale) systemen en infrastructuur.

Transparantie

Oppositiepartij Labour laten tegenover de BBC weten dat het graag meer transparantie had gehad van de overheid over de uitgaven rondom brexit. „De bevolking is in het ongewisse gelaten over de kosten”, zegt parlementslid Meg Hillier.

Haar collega Alistair Carmichael, van de Liberal Democrats, denkt ook dat het geld beter besteed had kunnen worden. Nu bijvoorbeeld. „Terwijl delen van Groot-Brittannië overstromen en het coronavirus zich steeds verder verspreidt, is de regering bezig met uitgaven voor brexit."

Reageer op artikel:
Britse rekenkamer: brexit kostte al vijf miljard euro
Sluiten