Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 mrt 2020 / 19:09 uur

Bol.com haalt tal van dubieuze boeken uit het assortiment

Tal van dubieuze boeken zijn niet meer te verkrijgen op Bol.com. Of zijn in ieder geval tijdelijk uit het assortiment gehaald, zo maakt de webwinkel bekend.

Aanleiding hiervoor is een boek van antisemiet Julius Streicher, een van de meest beruchte leiders van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. De man had een kinderboek geschreven dat ook op de site te verkrijgen was. Daar kwamen flink wat klachten over binnen, maar Bol.com leek voet bij stuk te houden.

Waarschuwingslabel

Tot vrijdag, waarop het ineens een veel drastischere beslissing aankondigde: alle boeken met een zogenaamd waarschuwingslabel zijn momenteel niet te bestellen. „We merken dat er meer onderzoek nodig is. We begrijpen de kritiek en voelen ons hier ook onprettig bij”, zegt een woordvoerder tegenover het Algemeen Dagblad.

Veel instanties hebben hun beklag gedaan en met hen gaat Bol.com nu eerst in gesprek. „De boeken blijven verwijderd totdat we met de instanties waarmee we nu in gesprek willen, waaronder de overheid, om tafel kunnen om vanuit de juiste expertise boeken te beoordelen”, laat een woordvoerder weten.

Amper winst

Volgens de zegsman is het niet zo dat Bol.com de boeken er per se op wil houden uit financieel oogpunt. „Wij hebben geen enkel financieel gewin aangezien de besproken boeken vrij zelden worden verkocht. Bovendien leveren deze boeken ons werk en daarmee meer kosten dan opbrengsten op. Ons kwaliteitsteam moet de boeken immers van labels voorzien en deze uitsluiten van geautomatiseerde marketing na media-aandacht voor deze boeken.”

Reageer op artikel:
Bol.com haalt tal van dubieuze boeken uit het assortiment
Sluiten