Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 feb 2020 / 10:39 uur

Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

We hebben het steeds over zelfrijdende auto’s, maar ook andere vervoerdersmiddelen worden geïnnoveerd. Voor het eerst mochten reizigers met een automatisch bestuurde trein.

De reizigers die onlangs hebben meegedaan aan een proef met een automatisch bestuurde trein zijn daar enthousiast over. Dat meldt ProRail. Tussen 12 en 17 februari reden elke dag vijftig passagiers mee met zo’n trein, die reed op het traject Groningen-Buitenpost. Hoewel de trein automatisch reed, was er wel een machinist aan boord die de verantwoordelijkheid droeg.

Test goed verlopen

„De testen zijn erg goed verlopen", zegt de verantwoordelijke projectmanager ATO. „We zijn erg blij met de enthousiaste deelname van tientallen reizigers. Onderzoeksbureau TNO is nu bezig met het verwerken van alle reacties."

Er zitten volgens de spoorbeheerder veel voordelen aan automatisch bestuurde treinen. Ze kunnen veilig dichter op elkaar rijden, daardoor kunnen er meer treinen over bestaand spoor. Ook de punctualiteit gaat omhoog en omdat geautomatiseerde treinen gelijkmatiger rijden dan handmatig bestuurde treinen, wordt er ook zuiniger en dus duurzamer gereden.

Eerder werd al met automatisch bestuurde treinen proefgereden op de Betuweroute en in Groningen, maar dat gebeurde zonder passagiers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers
Sluiten