Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Trump spreekt van ‘grote Amerikaanse comeback’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak gebruikt om vooral zijn economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken.

Hij zei dat het land er beter voor staat dan ooit tevoren. „De vijanden van Amerika zijn op de vlucht, de rijkdom van Amerika neemt toe, de toekomst van Amerika ziet er rooskleurig uit", aldus Trump die spreekt van een ‘grote Amerikaanse comeback’.

Het was voor Trump zijn laatste State of the Union voor de presidentsverkiezingen in november. Het lijkt erop dat Trump van de economie het centrale thema wil maken van zijn herverkiezingscampagne en stond daar tijdens zijn toespraak uitgebreid bij stil. „We gaan vooruit in een tempo dat nog maar kort geleden ondenkbaar was en we gaan nooit meer terug."

Einde

Tegen Trump loopt momenteel een afzettingsprocedure die de Democraten tegen hem hebben ingesteld vanwege vermeend machtsmisbruik. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij daarvoor woensdag in de Senaat worden vrijgesproken. Vraag was of hij zich daar ook tijdens de State of the Union over zou uitspreken, maar dat gebeurde niet.

Na 134 dagen zal woensdag een einde komen aan de derde impeachment in de Amerikaanse geschiedenis. De Senaat stemt over de twee aanklachten die het Huis van Afgevaardigden tegen de president heeft ingediend. Trump lijkt na Andrew Johnson en Bill Clinton de derde president te worden die wordt vrijgesproken.

Trump spreekt van 'grote Amerikaanse comeback'
Nancy Pelosi verscheurt de speech van Donald Trump tijdens de State of the Union. / AFP

Een van de initiatiefnemers van de afzettingsprocedure tegen Trump is de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Zij zat tijdens de State of the Union achter Trump en de spanning tussen de twee was voelbaar. Vlak voor de president aan zijn toespraak begon, wilde Pelosi hem de hand schudden, maar haar uitgestoken hand werd door Trump genegeerd.

Op haar beurt kondigde Pelosi Trump niet op de gebruikelijke manier aan met daarbij behorende beleefdheden. Ook verscheurde ze na afloop een kopie van de speech die ze van Trump had gekregen.

Machtsmisbruik

In besloten en openbare zittingen werden tijdens de afzettingsprocedure getuigen gehoord, zoals de Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie. Het onderzoek werd tegengewerkt door Trump, die zijn naaste medewerkers verbood te getuigen. Ook viel hij op Twitter openlijk getuigen aan.

Het Huis, dat wordt gedomineerd door Democraten, kwam in december tot de conclusie dat Trump zijn macht heeft misbruikt. Er werd ook een tweede aanklacht tegen Trump opgesteld wegens het tegenwerken van het onderzoek.

Op 18 december stemde de Democratische meerderheid in het Huis in met de aanklachten. Republikeinse leden van de Senaat, waar zij de meerderheid hebben, kondigden toen al meteen aan dat zij Trump vrij zouden spreken. Pelosi wilde voordat het proces begon zekerheid over het toestaan van nieuwe getuigen en wachtte met het opsturen van de aanklachten naar de Senaat.

Partijlijnen

Die zekerheid kwam niet. Op 15 januari brachten de aanklagers uit het Huis de aanklachten toch naar de Senaat. Twintig dagen en zeventien zittingen later stemmen de honderd Senatoren woensdag over het afzetten van Trump. Om Trump af te zetten zijn er 67 nodig. Alle leden lijken volgens de partijlijnen te stemmen, waarmee vrijspraak bijna zeker is.

Trump wordt de eerste president die na een impeachment herkozen kan worden. De presidentsverkiezingen zijn op 3 november dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.