Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Stikstofkwestie blokkeert duurzaam project van Tata Steel

Tata Steel, het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden, heeft zijn deelname aan een restwarmteproject opgeschort in verband met de stikstofproblematiek.

Volgens het staalconcern maken de huidige regels het onmogelijk voor Tata Steel om aan het duurzame project mee te werken.

Regionaal warmtenet

In de omgeving van de hoogovens waren lokale overheden juist bezig met het bekijken van de mogelijkheid om restwarmte uit het productieproces van Tata Steel in te zetten voor een regionaal warmtenet. Tata Steel ging hiervoor zelf ook aan het rekenen, maar uit de berekeningen blijkt dat de inzet van restwarmte ook effect heeft op de stikstofneerslag.

Als restwarmte voor andere doeleinden wordt ingezet gaat de temperatuur van de rookgassen uit de ovens van Tata Steel omlaag. En door een lagere temperatuur wordt de stikstof die vrijkomt minder hoog de atmosfeer in gestoten en slaat de stof dichterbij neer. Dit zou betekenen dat de stikstofneerslag in het naastgelegen Noord-Hollands Duinreservaat met meer dan 10 procent zou toenemen.

Strengere stikstofnormen

Voor bedrijven gelden sinds vorig jaar strenge stikstofnormen. Dat komt omdat de Raad van State het eerdere Nederlandse beleid om kwetsbare natuurgebieden te beschermen tegen stikstof ongeldig verklaarde. Veel bouwprojecten zijn hierdoor al stil komen te liggen.

Tata Steel blijft overigens openstaan voor samenwerkingen aan vergelijkbare projecten, zodra er nieuwe inzichten ontstaan met betrekking tot de stikstofproblematiek. „De inzet van restwarmte sluit immers goed aan bij de energietransitie naar een CO2-neutrale toekomst”, aldus het concern.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.