Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 feb 2020 / 07:15 uur

‘Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig’

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul dat constateren de Consumentenbond en vijf Europese zusterorganisaties na onderzoek. Twee derde van de onderzochte producten zou hier niet in de winkel mogen liggen.

Met 165 van de 250 producten die de onderzoekers bestelden, bleek iets mis te zijn. De spullen waren besteld bij webwinkels als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Het grootste deel van de kinderproducten, sieraden, cosmetica en elektronica bracht volgende de Consumentenbond gezondheids- of veiligheidsrisico’s met zich mee.

Tandenbleekmiddel, powerbanks en kerstverlichting

Zo bevatten zeven van de elf bestelde tandenbleekmiddelen meer waterstofperoxide dan toegestaan, in een enkel geval zelfs 70 procent meer. In vijf van de zeven sieraden zaten te veel zware metalen, zoals cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 38 procent (of 4000 keer) meer cadmium dan is toegestaan. Ook ontbrak er vaak cruciale informatie over de samenstelling van cosmeticaprodcuten.

Verder kwam bijna driekwart van de powerbanks, USB-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen.

Van de kerstverlichting deugt 90 procent niet. Bij zes exemplaren bestaat het risico op brand of elektrocutie. Van twee sets lichtjes smolt de schakelkast. En een aantal rookmelders bleek niet af te gaan bij brand en geen van de CO-melders waarschuwde voor te hoge concentraties koolmonoxide.

‘Enorme risico’s’

Volgens directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond „realiseren consumenten zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico’s”. Ze pleit voor maatregelen omdat toezicht op de stroom producten van buiten de EU moeilijk is.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft volgens Molenaar een speciale commissie van de Sociaal-Economische Raad, waarin ook de Consumentenbond zit, om advies heeft gevraagd om dit probleem aan te pakken. De Consumentenbond adviseert om geen kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of apparaten die op stroom werken te kopen via een webwinkel buiten de EU.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig’
Sluiten