Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Onrust Latijns-Amerika leidt tot stijging asielaanvragen EU

Het aantal asielaanvragen in de Europese Unie is het afgelopen jaar voor het eerst sinds de migrantenstroom van 2015 weer gestegen, meldt het Europese asielagentschap EASO. Het gaat om een stijging van 13 procent naar ruim 714.000 aanvragen.

Dat komt doordat er een nieuwe migrantenstroom op gang gekomen lijkt. Niet vanuit Afrika steeg het aantal aanvragen, maar vooral vanuit Latijns-Amerika. Met name Venezolanen zijn happig op de oversteek naar EU-landen.

Ruime verdubbeling

In totaal waren er 45.000 Venezolanen die een asielaanvraag deden. Daarmee staat het land derde achter Syrië (72.000 aanvragen) en Afghanistan (60.000 aanvragen), maar voor Venezuela is dat wel meer dan een verdubbeling vergeleken met 2018.

De onrust in Venezuela houdt al een paar jaar aan en heeft ertoe geleid dat ruim vier miljoen mensen het land hebben verlaten. Maar het is niet het enige land uit Latijns-Amerika, waar vanuit flink veel mensen naar de EU trokken. Ook Colombia, El Salvador en Honduras zijn verantwoordelijk voor de stijging.

Acceptatie

Overigens maken mensen uit die landen geen grote kans op acceptatie van hun aanvraag. Die kans is voor Syriërs, Jemenieten en Eritreeërs een stuk hoger, daar ligt deze erkenningsgraad rond de 80 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.