In het nieuws

Nieuwe vrienden maken blijkt zo lastig nog niet

De NMLK-borrel in Den Haag / NMLK

Foto van 'Nina Juffermans'

11 FEB 2020

Het was dinsdag internationale ‘Maak een nieuwe vriend’-dag. Makkelijker gezegd dan gedaan, want waar vind je tegenwoordig als volwassene nou een nieuwe vriend?

Gaf je als student een feestje, dan was het de vraag of iedereen wel in de woonkamer zou passen. Ging je met de vriendengroep naar de kroeg, dan was het pand in één keer vol. Besloot je al je vrienden een kerstkaart te sturen, dan kon je rekenen op een lamme arm. Maar naarmate we ouder worden, houden we steeds minder echte vrienden over. „Een volwassene heeft gemiddeld één of twee echt goede vrienden”, stelt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Een paar jaar geleden nog legden onderzoekers de resultaten naast elkaar van 277 verschillende studies, waarvoor 177.635 personen werden ondervraagd over vriendschap. Daaruit bleek dat het aantal vrienden inderdaad stijgt tot we de jonge volwassenheid bereiken en daarna flink begint te dalen. „Tijdens je studententijd kom je in een nieuwe omgeving terecht met heel veel mensen die hetzelfde doormaken. Bovendien kom je elkaar overal tegen: op de universiteit, in de kroeg, op een feestje. Dat werkt heel goed als je vrienden wil maken”, legt Volker uit. Zij doet al jaren onderzoek naar vriendschappen en het ontstaan ervan. „Op volwassen leeftijd is het leven geordend en georganiseerd. Je hebt kinderen, een partner, familie, schoonfamilie. Vrienden verdwijnen daardoor inderdaad vanzelf meer op de achtergrond.”

De NMLK-picknick in Utrecht

De deur uit

Maar wie als volwassene nieuwe vrienden wil maken, kan niet meer terugvallen op een vrije omgeving zoals een hogeschool of universiteit waar eensgezinden en leeftijdsgenoten in overvloed te vinden zijn. Feestjes en bezoeken aan de kroeg zijn ook geen wekelijkse bezigheid meer, dus zal een nieuwe vriendschap ergens anders moeten ontstaan. Maar, voor de moed je al in de schoenen zakt, er is volgens Volker goed nieuws: „Het maken van nieuwe vrienden is ook als volwassene heel goed mogelijk.”

Het is volgens Volker vooral belangrijk om de deur uit te gaan als je nieuwe vrienden wil maken. „Je zal op plekken moeten komen waar meer mensen zijn, die ook nieuwe vrienden willen maken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat we een voorkeur hebben voor mensen die op ons lijken”, legt ze uit. „Dus houd je van koken? Ga bij een kookgroep. Gek op lezen? Ga bij een boekenclub.”

In een tijd waarin iedereen constant met de smartphone in de hand zit, vrezen veel mensen dat het persoonlijke contact verdwijnt. Maar volgens socialmedia-expert Elja Daae kunnen Twitter, Facebook en Instagram juist een interessante vriendschapsvijver zijn. „Met een open houding de interactie met andere gebruikers aangaan, kan tot heel leuke vriendschappen leiden. Het is geven en nemen, dus alleen op de app aanwezig zijn is niet genoeg”, stelt Daae. Volgens Volker zijn deze apps bovendien handig om bestaande vriendschappen te onderhouden of versterken. „Er is nog geen enkel onderzoek dat aantoont dat social media slecht is voor vriendschappen. Het past juist heel goed in deze tijd.”

Vriendschaps-apps

Er zijn tegenwoordig zelfs apps, die zich specifiek toespitsen op het vinden van vrienden. Datingapp Tinder experimenteerde bijvoorbeeld even met een speciale versie voor het vinden van vriendschappen, maar focuste al snel weer alleen op de romantische verbindingen. Wie zich toch graag een weg richting nieuwe vriendschappen swipet, kan terecht bij apps als Patook (flirten strikt verboden), Hey Vina (enkel voor vriendinnen) en Bumble BFF (voor wie een authentieke vriendschap zoekt).

Hoewel de insteek misschien wat geforceerd is, kan zo’n vriendschaps-app volgens Daae best werken. „Maar net als met romantisch daten, moet je er tijd en energie in steken. Ook moet je rekening houden met het feit dat je misschien toch geen vrienden wordt. Soms blijkt na twee keer koffie drinken dat je helemaal geen match bent. Dat kan en is niet erg”, zegt ze. „Je moet heel veel potentiële vrienden in de trechter gooien om er uiteindelijk een echte vriend aan over te houden.”

Dat is precies waar ook ontmoetingsplatform Nieuwe Mensen Leren Kennen (NMLK) op inhaakt. Wekelijks worden er, vanuit het kantoor in Amsterdam maar ook door leden zelf, zo’n tweehonderd evenementen georganiseerd in heel Nederland. Van etentjes en bioscoopbezoeken tot hele weekenden in vakantieparken en picknicks. Oprichter Carlo Vuur kwam op het idee toen hij in 2004 naar Amsterdam verhuisde en op zoek was naar nieuwe avonturen en connecties. „De behoefte aan zo’n platform bleek groot. Inmiddels zijn we zestien jaar, duizenden nieuwe vriendschappen en honderden NMLK-babies verder. Hoewel we niet inzetten op liefde, gebeurt het natuurlijk wel.”

Maak nieuwe vrienden-picknick van NMLK in Utrecht

Risico's nemen

Dat kan komen doordat de zoektocht naar vriendschap best lijkt op die naar liefde. Ook bij het maken van nieuwe vrienden moet je risico’s nemen, je hart openstellen en kan je soms op een afwijzing stuiten. Maar de kans is volgens Volker, gelukkig, wel kleiner. „Een vriendschap is niet exclusief. Je mag meerdere vrienden tegelijk hebben. Als je dan met iemand niet over kleding kan praten, is dat niet erg. Dat kan je dan met een andere vriend doen”, zegt ze. Een ‘Second-Degree Dinner’ is volgens Volker een bijzonder effectieve manier om nieuwe vrienden te maken. Bij dit diner is het de bedoeling dat je drie vrienden uitnodigt, die zelf ook allemaal weer een vriend meenemen die de rest nog niet kent. „Er is gebleken dat dit heel goed werkt om nieuwe vrienden te maken. En zo niet, dan heb je toch een leuke avond gehad.”

De gouden tip om een vriend te maken? „Heel veel praten. Je moet elkaar leren vertrouwen. Kan deze persoon mij steunen? Of troosten als ik verdriet heb? Dat is belangrijk”, besluit Volker. Verder is het volgens haar niet erg als vriendschappen soms even wat minder sterk zijn. „Dat is heel menselijk en bovendien het mooie aan vriendschappen: je kan ze altijd weer aanhalen.”

Bas van Vuren & Gerry Holland

De taxichauffeur die mij van Schiphol naar Rotterdam reed bleek de zingende taxichauffeur Gerry Holland, een bekende volkszanger, te zijn. We raakten aan de praat over het Songfestival en ik zei 'Joh, jij hoort toch elke dag Holland Douze Points'? We hadden een klik alsof we elkaar al jaren kenden. Eenmaal thuis schreef ik een liedje voor hem en niet veel later was Gerry Holland met het nummer ‘Holland Douze Points’ overal te horen. Ondanks dat ik in Zwitserland woon, zijn we goede vrienden geworden en bellen en appen ons suf. Volgende maand komt hij een half uurtje zingen op mijn bruiloft.

Cornelis Pons & Hugo Maarleveld

Twee jaar geleden was ik op zoek naar één van de jongens waarmee ik in mijn jeugd in een boybandje, The Legs, had gespeeld. Via via kwam ik in contact met een zekere Hugo, die mij wist te vertellen dat de man die ik zocht overleden was. Hugo was goed met hem bevriend geweest. We hebben toen een lang gesprek gehad waaruit bleek dat Hugo en ik op dezelfde middelbare school hadden gezeten. Het is apart, we waren met elkaar verbonden door een overleden vriend zonder dat we het wisten. Inmiddels hebben we een bijzondere vriendschap.

Sigrid Stamkot & Bas Suurland

We waren afgelopen zomer een match op Happn. Allebei liefhebbers van techno spraken we af op Loveland-festival en vanaf het eerste moment wisten we: wij worden vrienden voor het leven. We zien elkaar wekelijks, appen dagelijks en bellen gerust urenlang. We bespreken elkaars nieuwe matches, zijn er voor elkaar in moeilijkere tijden en lopen de nodige party's af. Inmiddels is de vriendengroep uitgebreid met nog meer techno-lovers. Eigenlijk heb ik aan die ene Happn-match een hele nieuwe waardevolle vriendengroep overgehouden, waar ik heel dankbaar voor ben!


Ook carnavalsfeest voor dief: 72 procent meer inbraken

Ook carnavalsfeest voor dief: meer inbraken

Foto's: ANP / Marcel van Hoorn

Foto van 'Erik Jonk'

5 MIN

Ook inbrekers vieren de komende carnavalsdagen feest. In de grootste carnavalssteden neemt het aantal inbraken met 72 procent toe ten opzichte van de dagen ervoor, zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis.

Jij staat met je vrienden onbezorgd te hossen, je sluit je aan in de polonaise of je bewondert langs rijdende praalwagens. Ondertussen is er niemand thuis, net als zovele huizen tijdens carnavals vooral leeg zijn. Reden voor het dievengilde om toe te slaan en een eigen feestje te vieren. Hoewel inbraakslachtoffers dat vooral niét als iets feestelijks zien uiteraard.

In het zuiden van het land geldt tot en met dinsdag een verhoogd inbraakrisico. Zoals gemeld neemt het aantal inbraken in de grootste carnavalssteden met 72 procent toe, in omliggende gemeenten is dat gemiddeld 22 procent.


Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

3 UUR

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. 

Bij de scholenkoepel zijn 30 scholen in het speciaal onderwijs uit de randstad aangesloten. Tegenover RTL Nieuws reageert bestuurder Mariëtte van Leeuwen aangeslagen. „Waar je normaal met elkaar het dagelijkse leven bespreekt, heb je het nu over dingen als: wat doen we als er nu een bende binnenstormt? Wat nu als er een steekincident is? Hoe gaan we handelen?”

Vuurwerkbom


Nepadvertenties over 'dood' John de Mol

John de Mol / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 15:45

Op nieuwssites zijn weer nepadvertenties over John de Mol verschenen. Daarin stond dat hij was overleden.

De advertenties met de tekst 'Vaarwel John de Mol (1955-2020). Nederland is in shock' stonden onder meer op de sites van De Telegraaf, het AD en NU.nl.

Talpa heeft de nieuwssites gevraagd de nepadvertenties te verwijderen. Ook heeft het mediaconcern contact opgenomen met Google. „Het betreft hier fakeadvertenties die geplaatst worden via de advertentiedienst van Google", zegt een woordvoerder van Talpa na een bericht van Shownieuws.


Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen
Likeability of5

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen

Wonderen kunnen overal zijn! / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:14

We noemen onszelf graag nuchtere Hollanders, maar als het om een mirakel gaat mag er wel wat bijgeloof bij. Bijna twee derde van de Nederlanders gelooft in wonderen.

Ongeveer 63 procent van de mensen in Nederland gelooft in wonderen en bijna 30 procent in wonderbaarlijke ervaringen.

Twee op de vijf Nederlanders hebben zelf weleens iets gedaan om de kans op een wonder te vergroten, zoals bidden (24 procent), een geluksvoorwerpje met zich mee dragen (6 procent) of op bedevaart gaan (4 procent).


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Meer cocaïne onderschept in 2019

Meer cocaïne onderschept in 2019

Een beeld uit de Rotterdamse haven / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:04

In de Rotterdamse haven is afgelopen jaar bijna twee keer zo veel cocaïne onderschept als het jaar ervoor. De opsporingsdiensten namen 33.732 kilo coke in beslag, tegenover 18.947 kilo in 2018, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het zogeheten HARC-team dat hierbij betrokken is, kwam in 2019 veel vaker in actie dan in de afgelopen jaren. Daarbij zijn in totaal 141 partijen drugs opgespoord, terwijl er in 2018 nog 109 vangsten waren.

Vaker grote partijen


Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Harvey Weinstein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:14

De advocaat van filmproducent Harvey Weinstein (67), Donna Rotunno, zegt op de Australische tv dat haar cliënt uitsluitend schuldig is aan overspel.

Alle beschuldigingen die tegen hem zijn gedaan door vrouwen die 'naar rechts swipen', en dus een bewuste keuze maken. Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Seks met instemming


De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 14:00

Latijns-Amerika correspondent Sandra Korstjens dook diep de jungle in voor nieuwe serie De Amazone. Metro dronk een suco met haar, diep in Amsterdam-West.

Het liefst geeft ze iedereen die ze ontmoet meteen een abraço. Een knuffel dus. „In Brazilië zijn de omgangsvormen veel vrijer, het voelde bijna gek om je net een hand te geven!” Sandra Korstjens (31) vertrekt dinsdag weer naar haar thuis in „monsterstad” Saõ Paulo. Een bliksembezoek was het niet en ze logeert al een maand bij familie en vrienden. „Ik moest alle afleveringen van De Amazone nog inspreken, en ben nu druk bezig met de promotie.” Is niet helemaal haar coisa, verklapt ze, maar het hoort erbij. Woensdagavond zat ze samen met haar man, eveneens correspondent, bij Op1, waar hij met een knipoog verklapte ‘stikjaloers’ te zijn op zijn eega, die het afgelopen jaar door de jungle trok voor documentaireserie De Amazone. „Maar ze zochten een vrouw en ik denk ook wel dat het z’n voordelen heeft gehad.” Mannen daar praten graag met vrouwen, zeker als ze blond zijn en het in vloeiend Portugees is, „en met de vrouwen voelde ik vaak al snel een connectie.”

De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink


Coronavirus ook in Chinese gevangenissen probleem

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:44

In China laait het nieuwe coronavirus nu ook op in gevangenissen. Er zijn daar meer dan vierhonderd besmettingen gemeld, aldus de Chinese autoriteiten vrijdag.

Met name een bajes in de Chinese provincie Shandong vormt een probleem. Daar zijn tweehonderd gevangenen ziek geworden, net als zeven bewaarders.

Besmettingen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Assange in 2010. | Getty Images / Mark Chew

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:29

WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoopt asiel te krijgen in Frankrijk. Dat zei zijn advocaat Eric Dupond-Moretti vrijdag bij de Franse radiozender Europe 1.

Het juridische team van de omstreden klokkenluider zou contact hebben met de Franse president Emmanuel Macron. Assange zegt dat zijn jongste kind en de moeder van het kind Frans zijn.

Geen gewone eis


Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

In Groningen werd de proef al eerder gedaan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

We hebben het steeds over zelfrijdende auto's, maar ook andere vervoerdersmiddelen worden geïnnoveerd. Voor het eerst mochten reizigers met een automatisch bestuurde trein.

De reizigers die onlangs hebben meegedaan aan een proef met een automatisch bestuurde trein zijn daar enthousiast over. Dat meldt ProRail. Tussen 12 en 17 februari reden elke dag vijftig passagiers mee met zo'n trein, die reed op het traject Groningen-Buitenpost. Hoewel de trein automatisch reed, was er wel een machinist aan boord die de verantwoordelijkheid droeg.

Test goed verlopen


Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Lotte van der Zee / Instagram: Lotte_Zee

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:14

Model Lotte van der Zee is donderdagavond in Oostenrijk herdacht. De twintigjarige overleed vorig jaar tijdens een wintersportvakantie in Westendorf aan de gevolgen van hartproblemen.

Familie en vrienden zijn een jaar later teruggegaan naar de plek waar ze Lotte hebben herdacht. Er werden ballonnen opgelaten en een gedenktsteen gelegd in een kapel dicht bij de plek waar de laatste foto van haar werd genomen.

Eenzelfde soort steen is op een berg gelegd in de plaats waar de familie jaarlijks op wintersportvakantie gaat, schrijft RTV Oost. Op de steen is de naam van Lotte en haar geboorte- en sterfdatum gezet.


Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg in Davos / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:54

Een nieuwe soort slak, die onlangs werd ontdekt op het Aziatische eiland Borneo, is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat meldden verschillende media, die zich baseren op Biodiversity Data Journal.

De slak - officieel Craspedotropis gretathunberga - heet zo omdat het weekdiertje volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De slak kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Generatie erkennen


Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Het vernieuwde station van Delft is een stijger in de Stationsbelevingsmonitor / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:09

Reis je frequent met de trein? Dan spendeer je heel wat tijd op stations. Niet iedereen is even tevreden met zijn of haar station, blijkt uit onderzoek.

Het Brabantse Lage Zwaluwe heeft het minst populaire treinstation van Nederland en Klimmen-Ransdaal in Limburg is favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research waarbij 150.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden. Het nieuwe station van Delft is de grootste stijger in de zogenoemde Stationsbelevingsmonitor.

Verbetering in Delft


Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Slecht nieuws voor huiseigenaren, die zijn dit jaar wat duurder uit. Gemiddeld zijn de gemeentelijke woonlasten zo'n 5,2 procent hoger dan in 2019.

De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar (3,4 procent) en is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Afvalstoffenheffing stijgt hardst


Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Ababel Yeshaneh in actie tijdens een eerdere renwedstrijd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:19

Stond je ook nog verbaasd na te denken over hoé snel sommige atleten een halve marathon rennen? Het record is weer verbeterd. De Ethiopische atlete Ababel Yeshaneh heeft het nieuwe wereldrecord op haar naam staan.

De 28-jarige Yeshaneh snelde in Ras al-Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tijd van 1 uur, 4 minuten en 31 seconden. Daarmee was ze 20 seconden sneller dan Joyciline Jepkosgei, de Keniaanse die op 22 oktober 2017 in Valencia de mondiale toptijd op 1.04.51 had gezet.

Nek-aan-nek


Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Nederlandse passagiers arriveren op Schiphol / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

De vlucht met 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Het toestel moest een tussenstop maken in Karachi (Pakistan), nadat het door de Turkse luchtverkeersleiding was gevraagd om te keren. De terugvlucht was georganiseerd door de rederij, Holland-Amerika Lijn, in samenwerking met de Nederlandse overheid.


Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

De meest interessante podcasts over ouderschap. /Gettyimages

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:29

Met duizenden verschillende podcasts, is het soms moeilijk kiezen. Ter inspiratie maakt Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een selectie met luistertips. Volgende week is de jaarlijkse Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam, daarom ditmaal een selectie van podcasts voor ouders.

1. Podnataal

Podnataal is een podcast gemaakt door radiomaakster Simone Wijnands. In deze podcastserie kun je Simone volgen tijdens haar eigen zwangerschap en de bevalling. Je krijgt een inkijkje in haar leven en experts komen aan het woord. In elke aflevering doet een vrouw haar bevallingsverhaal.


‘Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger’

Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens.

Foto van 'Nina Juffermans'

VANDAAG, 06:30

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het huis moet aan kant, de kinderen naar de toneelles en hockey, de hond moet uitgelaten en dan moet er ook nog een voedzame maaltijd op tafel worden gezet. Geen tijd voor vrijwilligerswerk? Overweeg het toch nog maar een keer, want vrijwilligerswerk maakt je een blijer mens. Naast dat je natuurlijk anderen helpt en wat bijdraagt aan de maatschappij, blijkt uit cijfers van het CBS dat vrijwilligerswerk doen ook daadwerkelijk gelukkiger maakt. Voor het onderzoek werden van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder. Bijna de helft van deze groep Nederlanders gaf aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger in te zetten.

Van alle vrijwilligers zegt 91 procent gelukkig te zijn, terwijl dat aantal bij niet-vrijwilligers blijft steken om 85 procent. Sterker nog, onder de vrijwilligers beoordeelt 2,1 procent hun leven met een 5 of lager. Bij niet-vrijwilligers is dat het dubbele: 4,2 procent. Dus, concludeert het onderzoek, vrijwilligers zijn over het algemeen gelukkiger. „Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn”, aldus de onderzoekers van het CBS.