Vincent Smit
Vincent Smit Nieuws 11 feb 2020 / 18:29 uur

YouTube-video’s krijgen straks ook Kijkwijzer

Er komt een kijkwijzer voor YouTube. Daarmee moeten kijkers vooraf geïnformeerd worden of content misschien schadelijk is voor bepaalde leeftijden.

De nieuwe wetgeving zal niet voor iedereen gaan gelden. Grote Nederlandse kanalen krijgen er wel mee te maken. Onduidelijk is nog vanaf hoeveel kijkers de wet gaat gelden.

YouTuber Rutger Vink (Furtjuh) heeft meer dan 600.000 abonnees op YouTube en vindt het een goede maatregel. „Ik vind het niet meer dan normaal. YouTube bestaat nu vijftien jaar en is zo groot geworden. Een platform waar zeker de jeugd nog meer naar kijkt dan televisie. En daar is natuurlijk al jaren de kijkwijzer.”

Bioscoop in glippen

Toch denkt hij niet dat kinderen zich door de kijkwijzer laten afschrikken. „Als ik naar me zelf kijk toen ik een jaar of tien was, wilde ik maar al te graag de films kijken waar ik twaalf voor moest zijn. Toen ik 15 was probeerde ik wel eens de bioscoop in te glippen voor 16 jaar en ouder. Als een kind iets wil zien, lukt toch wel. Vooral een handige tool voor ouders."

Want ouders weten volgens Vink vaak niet waar hun kinderen online naar kijken. ,,Met zo’n kijkwijzer hoeven ouders niet alles mee te kijken maar kunnen ze alles in een oogopslag zien. Dan kunnen ouders beter een beslissing in maken over wat hun kinderen mogen kijken.”

Bewust op beeld

Lisa Schreuder presenteert op het YouTube-kanaal van het Meiden Magazine. Haar doelgroep is jonge meisjes vanaf 13 jaar oud. Schreuder is zich altijd bewust van wat zij zegt op beeld. „Je zal mij nooit horen schelden, omdat ik als YouTuber een voorbeeldfunctie heb. Ik film ook vaak met jongeren en als iemand dan per ongeluk scheld dan knip ik dat er ook uit.”

Schreuder is positief over de maatregel. „Veel kinderen kijken toch wel naar YouTube zonder dat ze weten dat ze waar naar kijken. De video’s die ik maak voor Meiden Magazine zijn altijd heel braaf. Wij weten heel duidelijk wat onze doelgroep is, maar YouTubers weet dat vaak niet. Wij hebben een duidelijke doelgroep en bij YouTubers groeit dat in de periode dat zij bezig zijn.”

De presentatrice denkt dat veel YouTubers niet blij zullen zijn met de nieuwe wetgeving. „Ik denk dat heel veel YouTubers het gaan zien als extra werk. Ik denk ook dat de kans groot is dat veel zich er niet aan gaan houden."

Manier van toezicht nog onduidelijk

Het commissariaat van de media moet toezicht gaan houden op de naleving van de wetgeving. Maar er is nog veel onduidelijkheid. Een woordvoerder van het commissariaat geeft aan dat er nog gekeken moet worden naar de manier waarop er toezicht gehouden zal worden.

Google, de eigenaar van YouTube, laat via een woordvoerder aan Metro weten dat het graag in gesprek gaat met minister Slob om de uitwerking van zijn plannen beter te begrijpen. „YouTube besteedt veel aandacht aan de veiligheid van kinderen op YouTube. Zo is er een aparte versie van YouTube voor kinderen, genaamd YouTube Kids, en kunnen uploaders van filmpjes aangeven dat hun video’s alleen voor 18 jaar en ouder te zien mogen zijn.

Daarnaast geeft Google ook aan dat het sinds begin dit jaar verplicht is voor makers om aan te geven of hun video gemaakt is voor kinderen. „Wanneer dat zo is, zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er geen reacties op de video achtergelaten kunnen worden.” In september moet de nieuwe kijkwijzer ingaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTube-video’s krijgen straks ook Kijkwijzer
Sluiten