Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 feb 2020 / 07:10 uur

Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bezoekt deze week verschillende landen rondom de Perzische Golf. Dit om te praten over de spanning in het gebied. De minister bezoekt onder meer het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Ruyter, die in de Straat van Hormuz meedoet aan een Europese missie onder leiding van Frankrijk.

Mensenrechten

Blok gaat naar Saudi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Die eerste twee landen zijn rivalen in de regio, en de spanningen in het gebied zijn iets wat Blok met zijn Saudische collega wil bespreken. Ook de mensenrechten in het land staan op de agenda.

In Iran wil Blok onder meer praten over het atoomakkoord met dat land. "Nederland is kritisch op Iran, maar we zoeken samenwerking waar mogelijk", aldus Blok. "Alleen door in gesprek te blijven, kunnen we onze zorgen adresseren."

De missie waar Zr. Ms. De Ruyter aan meedoet is bedoeld om een vrije doorgang voor de scheepvaart te garanderen in de Straat van Hormuz, die erg belangrijk is voor de wereldoliehandel. Vorig jaar werden er zes olietankers aangevallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen
Sluiten