Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 jan 2020 / 16:59 uur

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten

Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn vier Nederlandse mannen opgepakt. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, 700 personen in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. 

De mannen zijn in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel aangehouden. Zowel de migranten als de verdachten hebben een Irakese achtergrond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

5.000 euro

De verdachten zouden migranten op rustplaatsen voor vrachtwagens richting Engeland in koelwagens hebben verstopt, of de migranten werden vanaf Calais in rubberboten overgevaren. Voor zo’n overtocht betaalden migranten zo’n 5.000 euro, in totaal hebben de mensensmokkelaars ongeveer 4 miljoen euro verdiend.

Een 36-jarige verdachte uit Krimpen aan den IJssel en een 51-jarige verdachte uit Den Haag kochten onder andere de rubberboten. Zij worden overgeleverd aan Frankrijk. De andere twee verdachten, een 39-jarige man uit Den Haag en een 42-jarige man uit Leiden, worden in Nederland berecht. Zij worden verdacht van het smokkelen van migranten naar Nederland. De marechaussee trof tijdens huiszoekingen bij de verdachten meerdere mensen zonder verblijfsvergunning aan.

Kentekens

De marechaussee arresteerde de verdachten na een onderzoek van de Koninklijke Marechaussee in samenwerking met de Franse autoriteiten. In het Franse onderzoek doken Nederlandse kentekens op die te linken waren aan een belangrijke tak van het netwerk in Den Haag.

Tijdens het onderzoek kwamen ook aanwijzingen naar voren dat een 36-jarige man uit De Lier zich zou bezighouden de financiering voor de mensensmokkel. Hij zou gebruikmaken van Hawala bankieren. Dat is een vorm van ondergronds bankieren, buiten zicht van de overheid, dat in Nederland strafbaar is. De man is niet aangehouden, er zal later worden beslist of hij wordt vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten
Sluiten