Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 jan 2020 / 16:09 uur

Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten

Zowel Gerrit Jan van D. (67) als Josef B. (58), de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende drie maanden nog in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald tijdens de eerste inleidende rechtszaak.

De advocaat van B. had de rechtbank verzocht het voorarrest te beëindigen dan wel op te schorten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De advocaat van Van D. schikte zich bij voorbaat naar het oordeel van de drie rechters.

Van D. en B. worden er onder meer van verdacht jarenlang zes kinderen van Van D. tegen hun wil in vast te hebben gehouden in een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. De rechtbank in Assen hield dinsdag een eerste zitting in de omvangrijke strafzaak.

Niet aanwezig

Van D., die in 2016 werd getroffen door een hersenbloeding, was dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig. Hij kan niet praten en is gedeeltelijk verlamd. Hij verblijft in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen. Een neuroloog en neuropsycholoog gaan vader Gerrit Jan van D. onderzoeken voorafgaand aan het onderzoek dat door het Pieter Baan Centrum wordt gedaan. De onderzoeken moeten onder andere uitwijzen of er afdoende met hem kan worden gecommuniceerd en of hij wel het vermogen heeft zich in de strafzaak te verdedigen.

B. verscheen wel voor de rechtbank, maar ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vrijheidsberoving. Hij meent dat er sprake is van een „heksenjacht". Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wist B. precies wat zich in de boerderij afspeelde.

Seksueel misbruik

Halverwege oktober is deze zaak bij de politie aan het licht gekomen. In een boerderij in Ruinerwold zaten zes kinderen en hun vader jarenlang in een afgesloten ruimte. Eerder werd al naar buiten gebracht dat de kinderen gedurende de tijd dat ze opgesloten zaten in de boerderij, slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Over het seksueel misbruik hebben twee van de oudere kinderen dinsdag meerdere verklaringen afgelegd. Ze waren op het moment van het misbruik tussen de 12 en 15 jaar oud en werden misbruikt omdat hun vader Van D. een vrouwelijke geest zag in hun lichaam, onder meer die van hun moeder.

De rechtszaak gaat over drie maanden verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten
Sluiten