Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jan 2020 / 19:44 uur

Schotten willen referendum over onafhankelijkheid

Het Schotse parlement heeft zoals verwacht voor het houden van nog een referendum over onafhankelijkheid gestemd.

De krant The Scotsman berichtte vanuit het parlementsgebouw in Edinburgh dat 64 parlementariërs voor en 54 tegen stemden. De Schotse premier Nicola Sturgeon wil nog een referendum, omdat het Verenigde Koninkrijk eind deze week uit de Europese Unie stapt.

Eigen houtje

De Schotten stemden in meerderheid (55 procent) tegen onafhankelijkheid in 2014 en in grote meerderheid (62 procent) tegen de brexit in 2016. Juridisch gezien kan de Schotse regering echter niet op eigen houtje een referendum houden. De Britse regering moet daar ook voorstander van zijn en die is dat niet.

Het Schotse parlement besloot ook dat de EU-vlag na de brexit mag blijven wapperen bij het parlementsgebouw in Edinburgh. Het was eigenlijk de bedoeling dat de vlag vrijdag om 23.00 uur lokale tijd gestreken zou worden, maar Schotse parlementariërs besloten met 63 stemmen voor en 54 tegen om dat besluit terug te draaien.

Verhit debat

De Schots-nationalistische SNP en de Groene Partij wilden de blauwe vlag met gele sterren laten hangen uit „solidariteit" met EU-burgers in Schotland. Die wens leidde volgens de krant tot een verhit debat. Critici vonden dat het parlement zich beter met praktische zaken kon bezighouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schotten willen referendum over onafhankelijkheid
Sluiten