Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 jan 2020

Ook Amsterdam stevent op vuurwerkverbod af

Een Amsterdams consumentenvuurwerkverbod lijkt met rasse schreden dichterbij te komen. Daarmee volgt de stad in de voetstappen van Rotterdam, dat eerder al een meerderheid in de raad vergaarde voor zo’n verbod. 

Het is de bedoeling dat een voorstel voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk deze maand nog wordt behandeld in de gemeenteraad. Dat laat fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren weten. Hij gaat een voorstel daartoe indienen. De Amsterdamse VVD liet eerder al weten zo’n verbod gerechtvaardigd te vinden.

Eerder dan Rotterdam

De Amsterdamse coalitiepartijen zien wel heil in zo’n vuurwerkverbod. PvdA en SP zien graag dat er vuurwerkshows worden georganiseerd. D66 wil zones waarin vuurwerk is toegestaan (mét alcoholverbod), maar steunt ook een voorstel voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk zonder deze zones.

„We moeten in elk geval het ijzer smeden nu het heet is", aldus Van Lammeren. „Ik wil dat wij eerder met een verbod komen dan Rotterdam."

Dinsdag werd duidelijk dat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad voor de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod wil. De VVD ging overstag na de vele incidenten die tijdens de jaarwisseling plaatsvonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ook Amsterdam stevent op vuurwerkverbod af
Sluiten