Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 8 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Scholieren starten petitie tegen verplichte gymoutfit

Met z’n allen gymmen in hetzelfde pakje, heeft zo z’n voordelen, maar niet voor alle leerlingen.

Scholieren van de ISW Scholengroep in Naaldwijk zijn een petitie gestart. „Het schoolbestuur heeft met alle LO-docenten besloten dat iedereen tijdens de gymles een korte broek met korte mouwen draagt”, staat te lezen op petities.nl. „Een heleboel leerlingen zijn het hier niet mee eens. Iedereen moet zich goed voelen tijdens de gymles, in de kleding die hij/zij draagt. Wij verzoeken de keus om zelf te kiezen tussen een lange of korte broek en lange of korte mouwen.”

Wel lekker zitten

Woensdagmiddag middag stond de teller al op 5280 handtekeningen, van mensen uit het hele land, al zijn er ook veel ‘anoniempjes’. De petitie is gestart door onder andere Iman en Ahad uit de vierde klas. „We hebben op deze school veel meisjes die hoofddoekjes en bedekte kleding dragen. Bij gym moeten zij dan een kort broekje en een shirtje aan. Het tegenovergestelde van wat ze normaal doen. En we hebben ook vollere kinderen in de klas, die het ook niet fijn vinden”, vertellen ze tegen Omroep West. Ook zijn er scholieren die in de winter bijvoorbeeld liever een lange broek dragen.

Er zijn ook scholieren die er niet warm of koud van worden. „Ik vind dat blauwe broekje en shirt eigenlijk wel lekker zitten”, zegt iemand. De verplichte gymkleding is bedacht om veiligheidsredenen. „Bij wijde kleding met lange mouwen en pijpen kunnen leerlingen ergens achter blijven haken”, zegt de adjunct-directeur. Het is volgens hem dan ook geen goed idee dat kinderen zelf bepalen wat ze dragen. „Een strakke legging zou nog wel kunnen, maar als we dat toestaan wordt de volgende stap een wijde joggingsbroek.” Het schoolbestuur zegt in gesprek te gaan met leerlingen om op zoek te gaan naar een oplossing.

Een heel goed idee, vindt Bureau Gelijke Behandeling. „In de discriminatiewetgeving wordt het dragen van religieuze symbolen als hoofddoeken en bedekkende kleding toegestaan mits dit om religieuze redenen gebeurt”, vertelt een woordvoerder. „Veiligheid blijft natuurlijk voorop staan, zoals het gebruik van de strakke sporthoofddoek. Vanuit dit oogpunt kunnen wij ons ook voorstellen dat er leerlingen zijn die graag bedekkende sportkleding zouden willen dragen en lezen wij de bestaande wetgeving zo dat de school dit zou moeten honoreren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.