Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Nieuws 9 jan 2020 / 14:59 uur

Maansverduistering is vrijdagavond goed te zien

Voor wie graag naar de sterrenhemel kijkt, is er goed nieuws. Vrijdag vindt er een maansverduistering plaats.
 
De maan zal vrijdagavond gedeeltelijk in de schaduw van de aarde komen, waardoor het hemellichaam bijna helemaal verduisterd wordt.

Het fenomeen komt zo’n twee keer per jaar voor, maar deze is echt speciaal. Dat komt door het tijdstip van de verduistering. „Hij valt precies mooi in de avond en het zal ook niet bewolkt zijn”, zegt Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline. „Daarom is de hele eclips te zien”. En dat gebeurt dus niet vaak.

Geen bloedmaan

Vorig jaar, op 21 januari om precies te zijn, was de laatste maansverduistering. Toen ging het om een volledige verduistering en trad er een bloedmaan op. Omdat het vrijdag geen volledige verduistering betreft, zal er morgen geen bloedmaan te zien zijn. Maar dat mag de pret niet drukken, volgens Damen. „Een gedeeltelijke verduistering is ook mooi. Er zal namelijk een schaduw overheen vallen en daarom zal het hemellichaam een stuk donkerder en grauwer lijken.”

Om de eclips vrijdag te kunnen zien, hoef je weinig actie te ondernemen. „Het natuurverschijnsel is overal in Nederland te zien”, zegt Damen. „Je kunt het dus gewoon meemaken vanuit je eigen huis.” Als tip geeft hij mee wel je lichten uit te doen „dan zie je het namelijk beter.”

Maansverduistering is vrijdagavond goed te zien
De laatste bloedmaan was te zien op 21 januari vorig jaar. | Foto: Remko de Waal/ ANP

Hoogtepunt

De maansverduistering zal vrijdag vanaf 18.05 uur te zien zijn en duurt tot ongeveer 22.15 uur. Het hoogtepunt, waarop het grootste deel van de maan verduisterd zal zijn, is om 20.10 uur.

Dit jaar zijn er in de zomer nog twee maansverduisteringen, maar die zijn niet volledig te zien. Voor de eerstvolgende bloedmaan moeten we helaas nog even wachten. Die zal namelijk pas in 2029 te zien zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Maansverduistering is vrijdagavond goed te zien
Sluiten