Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

IKEA betaalt gezin overleden peuter 41 miljoen euro

De Zweedse meubelgigant IKEA betaalt 46 miljoen dollar (41 miljoen euro) aan de familie van het Amerikaanse jongetje (2) dat om het leven kwam nadat er een dressoir van de meubelgigant op hem viel. 

Het gaat om het dressoir van het type Malm van 32 kilo, meldt de Amerikaanse krant USA Today. In 2017 is de 2-jarige Jozef Dudek aan zijn verwondingen overleden nadat in de Amerikaanse staat Californië het dressoir op hem terecht is gekomen.

Niet goed geïnformeerd

Het was al bekend dat dit type dressoir niet deugde, want hij viel makkelijk om als ze niet met beugels aan de muur werden vastgemaakt. Alleen het opentrekken van een lade kon er al voor zorgen dat de kast omviel. Daarom riep IKEA in 2016 in de Verenigde Staten en Canada 17,3 miljoen Malm-kasten terug.

Volgens de familie van Jozef heeft die terugroepactie hen nooit bereikt. Ze zijn daarom een rechtszaak tegen de meubelgigant begonnen. Ze vinden namelijk dat IKEA meer had moeten doen om de bezitters van een ondeugdelijke kast te informeren.

Reactie IKEA

In een verklaring laat IKEA weten dat het bedrijf geschikt heeft met de advocaten van de families. „Hoewel geen enkele schikking deze tragische gebeurtenis goed kan maken, zijn we voor de familie en andere betrokkenen blij dat we tot een overeenstemming konden komen."

Het is niet de eerste keer dat IKEA over de brug komt na een ongeluk met een van hun kasten. In 2008 werd een 3-jarig Amerikaans meisje bedolven onder een kast, waarna IKEA ruim 2 miljoen euro aan de ouders betaalde. In 2014 overleden twee peuters bij ongelukken met een Malm. Een van de kindjes kwam vast te zitten toen een omgevallen kast hem in zijn bed opsloot. Het andere jochie probeerde op de kast te klimmen, waarna deze kantelde en bovenop hem viel. In 2016 overleed nog een 2-jarig jongetje nadat een kast op hem gevallen was. IKEA betaalde in totaal bijna 48 miljoen euro aan de families van drie kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.