Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Het coronavirus: dit is wat we tot nu toe weten

Het coronavirus rukt snel op; met al ruim 2000 besmettingen verspreid over meer dan tien landen grijpt het virus steeds verder om zich heen. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal bekend over het virus dat op dit moment wereldwijd tot zorgen leidt? De belangrijke info voor je op een rij.

Het coronavirus werd waarschijnlijk voor het eerst ontdekt op een vismarkt in de Oost-Chinese stad Wuhan en is heel besmettelijk. Het behoort toe aan een grote groep virussen. Sommige van deze virussen zijn overdraagbaar op mensen, terwijl anderen slechts vat hebben op dieren. Mensen die besmet worden krijgen een longontsteking. Ook hebben patiënten last van hoesten, ademhalingsproblemen en koorts.

Tot nu toe zijn er al meer dan 56 mensen overleden aan de gevolgen van het virus en het aantal besmettingen loopt elke dag op. In de stad Wuhan, waar het virus uitbrak, zijn tot nu toe de meeste besmettingen.

Het virus heeft zich echter ook verspreid naar andere landen. Zo zijn er ook besmettingen gemeld in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Australië, Maleisië en veel landen in Oost-Azië.

Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten.
Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten. Foto: ANP.

Chaos

Door de snelle verspreiding van het virus is er chaos ontstaan in Chinese ziekenhuizen. Het medische personeel kan de toestroom van patiënten nauwelijks nog aan. Ook dreigt er een tekort aan beschermende pakken en mondkapjes.

Om dit probleem iets te verhelpen heeft de Chinese Gezondheidscommissie inmiddels ruim 1230 man aan medisch personeel naar de ziekenhuizen gestuurd als versterking. Verder zijn er ook extra beschermende pakken geleverd.

Om de toenemende stroom patiënten betere zorg te kunnen bieden, is China nu bezig met de bouw van twee noodhospitalen. Het eerste noodhospitaal moet begin februari al in gebruik genomen kunnen worden en zal plek hebben voor zo’n 1000 zieken.

Naar verwachting zal het tweede noodhospitaal over ongeveer twee weken klaar zijn voor gebruik. Daar zal plek zijn voor 1300 patiënten.

Extra maatregelen

Naast het verzorgen van de mensen die al besmet zijn, wordt er in China alles aan gedaan om het virus binnen de perken te houden. Zo worden pretparken gesloten. Ook zijn er steden die ervoor kiezen om geen auto’s, schepen of mensen meer toe te laten in de stad om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het busverkeer is op veel plekken ook stopgezet.

Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten.
Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten. Foto: ANP.

Verder verbiedt China met onmiddellijke ingang de verkoop van wild op markten, in restaurants, supermarkten en online. De maatregel geldt voor het hele land. Ook het vervoeren van wild is niet langer toegestaan. Verder moeten boerderijen waar wild wordt gehouden, geïsoleerd worden.

Het virus dat wereldwijd al meer dan 2000 mensen heeft besmet en 56 mensen (in China) heeft gedood is waarschijnlijk op een markt in Wuhan van dier op mens overgesprongen.

Medicijn

Om het virus beter te kunnen bestrijden, is het natuurlijk het handigst om medicijnen te hebben. Professor Anthony Fehr, van de afdeling moleculaire biowetenschappen aan de Amerikaanse universiteit van Kansas, werkt momenteel aan een medicijn dat zich richt op een deel van het virus dat vergelijkbaar is onder alle coronavirussen. Metro sprak met hem.

„Mijn lab richt zich op de mechanismen in het coronavirus die ervoor zorgen dat mensen ziek worden. Een groot deel van het onderzoek is erop gericht te begrijpen hoe het virus communiceert met zijn ‘host’”, vertelt Fehr. Volgens hem kan het virus in theorie naast mensen ook dieren ziek maken.

Het ontdekken van het beginpunt van het virus zou Fehr enorm helpen met zijn onderzoek. Op dit moment zijn er namelijk nog veel onzekerheden betreft het virus. „Zou het kunnen dat er meerdere wilde dieren zijn die het virus met zich meedragen en daarom dus kunnen dienen als een bron van het virus, en hoe wijdverspreid is de bron dat het virus in China met zich meedraagt? Ook zijn we bezorgd over de potentie van het virus zich snel te verspreiden van mens tot mens.”

Toch moeten we volgens Fehr niet overdrijven en gewoon de noodzakelijke maatregelen nemen om verdere uitbraak te voorkomen. „Ik denk dat de internationale gemeenschap heel behoorlijk heeft gereageerd op het virus. Tot op dit moment is er ook bij de Chinezen nog geen sprake van een overreactie. Ik geloof dat je nog steeds meer kans hebt om gewoon griep te krijgen dan het coronavirus als je naar China reist, vooral als je nog niet gevaccineerd bent.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.