Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Harry en Meghan ‘hadden geen andere keuze’

Voor de Britse prins Harry en zijn vrouw was er „geen andere keuze dan een stap terugdoen binnen de koninklijke familie". In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, laat de hertog van Sussex weten dat het stel het gevoel kreeg dat dit de enige oplossing is.

Harry reageert daarmee voor het eerst op zijn breuk met het koningshuis. De media kreeg in de toespraak een beschuldigende vinger.

Geen lichtvaardig besluit

„Want ik wil dat je de waarheid van mij hoort, zoveel als ik met jullie kan delen, niet als prins of als hertog, maar als Harry", citeren Britse media zijn verhaal. Harry zegt dat het Verenigd Koninkrijk voor altijd zijn thuis zal blijven. „Toen Meghan en ik eenmaal getrouwd waren, waren we opgewonden, we waren hoopvol en we waren hier om te dienen", aldus de prins die zegt zijn besluit voor hem en zijn vrouw Meghan ‘niet lichtvaardig’ te hebben genomen.

De media noemt hij een ‘sterke kracht’ en hij hoopt dat hij nu een rustiger leven tegemoet gaat. „Wat ik jullie wil duidelijk maken is dat we zeker niet weglopen en we zeker niet van jullie weglopen", zei hij tegen zijn toehoorders.

Tijd in Canada

Het koninklijk paar maakte eerder deze maand onverwacht bekend een stap terug te doen binnen de koninklijke familie en een belangrijk deel van zijn tijd in Canada te gaan doorbrengen. Maar hoe hun toekomstige rol binnen het koningshuis er precies uit zou komen te zien, was nog onduidelijk. Harry zegt nu dat hij zijn verplichtingen wilde blijven nakomen, zonder betaald te worden als lid van het koninklijk huis. „Helaas was dat niet mogelijk."

Zaterdag bracht Buckingham Palace naar buiten dat Harry en Meghan hun koninklijke titels niet meer mogen gebruiken. Ook zullen ze de koningin Elizabeth niet langer vertegenwoordigen bij officiële koninklijke verplichtingen. De titels hertog en hertogin van Sussex mogen ze wel behouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.