Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 18 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Gratis tampons voor Engelse scholieren

Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

1,7 miljoen leerlingen

Dit jaar zou de maatregel 20 miljoen pond kosten, schrijft NOS. Daarmee kunnen ongeveer 1,7 miljoen leerlingen van 20.000 scholen maandverband halen. Het Engelse onderwijsministerie wil met de producten de menstruatie-armoede bestrijden.

Uit een onderzoek bleek namelijk dat een op de tien van de 1000 ondervraagde vrouwen geen geld heeft voor maandverband en dat 12 procent weleens moest improviseren met toiletpapier en kranten. Ook moet de maatregel helpen om het ongesteldheidstaboe te doorbreken. „Menstrueren is iets normaals, een onderdeel van het dagelijks leven. Wij willen niet dat jonge mensen daardoor hun lessen missen”, zei de Engelse staatssecretaris Donelan daarover.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.