Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jan 2020 / 06:49 uur

Beelden van minstens 400 beveiligingscamera’s te bekijken

Er zijn beelden van minstens vierhonderd Nederlandse beveiligingscamera’s te bekijken voor iedereen. Onderzoeksjournalisten konden onder meer meekijken in een behandelkamer van een orthodontist.

Dat meldt het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) na onderzoek. Ook konden de journalisten meekijken met een fysiotherapeut in het midden van Nederland, de kinderhoek van een Overijsselse bibliotheek en een villa in Het Gooi.

Exacte locaties

De journalisten achterhaalden de exacte locatie van ruim vijftig aan het internet verbonden beveiligingscamera’s. De beelden zouden eenvoudig te vinden zijn op websites die ze doorzoekbaar maken. Met het IP-adres en beeldonderzoek kan volgens Pointer in veel gevallen worden achterhaald waar de camera hangt, wie de eigenaar is en wie in beeld is.

Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond is momenteel sprake van „een soort niemandsland, waarin nog geen afspraken zijn gemaakt over veiligheidseisen". De fabrikanten weten van de fouten, stelt de zegsman tegenover Pointer. „Wij wijzen ze daarop, maar ze zijn niet erg happig om daar iets aan te doen."

Verkoopverbod

Het ministerie van Economische Zaken wijst erop dat Nederland zich sterk maakt voor een Europees verkoopverbod voor onveilige online producten. Voor het einde van dit jaar moet die wetgeving worden ingevoerd. Zondag is de kwestie bij Pointer te zien, op NPO 2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beelden van minstens 400 beveiligingscamera’s te bekijken
Sluiten