Metro
Metro Nieuws 4 jan 2020 / 16:35 uur

Zo ziet Nederland er in 2035 uit

Pakketjes die met drones worden bezorgd, doorwerken tot je zeventigste en een peuk opsteken is verboden. Zo verwachten Nederlanders dat ons land eruit ziet in 2035. 

Wonen op Mars zit er helaas niet in. Net als een afschaffing van contant geld en robotverpleegkundigen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuwsnaar de toekomstverwachtingen en wensen van Nederlanders voor 2035.

Is er leven op Mars?

Veel mensen verwachten bijvoorbeeld dat technologische ontwikkelingen een vlucht zullen nemen de komende jaren. Al zitten er wel grote verschillen tussen leeftijden: zo ziet 15 procent van de 18 tot 34-jarigen leven op Mars in 2035, tegenover 2 procent van de 65-plussers.

Een andere technologische ontwikkeling, die meer draagvlak vindt, is gezichtsherkenning. Driekwart denkt dat dat in 2035 op grote schaal toegepast wordt, om bijvoorbeeld in te checken in het openbaar vervoer of om een openbaar gebouw binnen te komen.

Ook denkt een meerderheid van de Nederlanders dat de hulpdiensten waarschuwen voor een brandje in de bijkeuken verleden tijd is: alle huizen zullen dan uitgerust zijn met sensoren die indien nodig de brandweer of politie waarschuwen.

Verboden te roken

Robotverpleegkundigen zullen er waarschijnlijk niet komen, denkt het leeuwedeel van de ondervraagden. Operaties door robots, die dan weer bestuurd worden door artsen, worden waarschijnlijker geacht.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders denkt dat roken in 2035 verboden zal zijn, en dat sigaretten niet meer verkocht mogen worden. Twee derde vindt dat ook wenselijk.

Wat betreft het klimaat ziet meer dan de helft van de Nederlanders het somber in: ze verwachten een grote vluchtelingenstroom omdat delen van de wereld door klimaatverandering niet meer leefbaar zijn. Zo gek is die verwachting overigens niet: de Verenigde Naties (VN) verwachten dat er tot 2050 van die klimaatvluchtelingen zullen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo ziet Nederland er in 2035 uit
Sluiten