Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

VVD’er Dijkhoff stopt uitbetaling wachtgeld

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft de uitbetaling van zijn omstreden wachtgeld laten stopzetten. Binnen een kwartiertje was het geregeld, aldus een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van RTL over de kwestie.

Eerder deze week bestond er nog onduidelijkheid of dat wel kon. Dijkhoff had gezegd af te zien van de toelage na alle ophef die daarover was ontstaan, maar ook over onterechte reiskostenvergoedingen die hij ontving.

Terugstorten

Volgens de wet kun je de toelage niet stoppen. Of hij zou dan alles wat hij tot nu toe kreeg, moeten terugbetalen, en dat wil hij niet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat je dan de uitkering elke maand kan terugstorten.

Maar na navraag van Dijkhoff bij uitvoeringsorganisatie APG blijkt dat het toch mogelijk is wachtgeld niet meer te laten uitbetalen. Het recht op de uitkering vervalt hierdoor niet. Dijkhoff krijgt die omdat hij in het kabinet zat.

Reiskosten

Dijkhoff streek de afgelopen tijd 4.900 euro per jaar op voor reiskosten die hij niet maakte, ontdekte HP De Tijd. „Klaas Dijkhoff heeft op het moment dat hij fractievoorzitter werd, gevraagd te regelen dat hij geen reiskostenvergoedingen zou ontvangen omdat hij voor zakelijk verkeer de auto van de fractie gebruikt”, meldt de VVD donderdagavond. „Toen hij deze week ontdekte dat hij deze forfaitaire vergoeding (artikel 7.2) toch kreeg heeft hij deze vergoeding meteen teruggestort en stopgezet. Hij heeft er dus zelf voor gekozen strenger te zijn dan de regels.”

Dijkhoff sprak zelf van ‘een stomme fout’. Het hoofdbestuur van de VVD zegt ‘deze constatering te delen’. Het hoofdbestuur zegt donderdagavond van oordeel te zijn „dat Dijkhoff er zelf actiever achteraan had moeten zitten om te checken of alles conform zijn bedoeling geregeld was". Van een schending van de integriteitsregels van de VVD is evenwel geen sprake, zo stelt een woordvoerder namens de partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.