Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 dec 2019 / 21:39 uur

Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren

De supermarkten maken zich zorgen over aangekondigde acties waarbij mogelijk distributiecentra worden geblokkeerd.

Boeren van de actiegroep Farmers Defence Force kondigden dit donderdag aan als een van de acties in verband met de stikstofcrisis en PFAS-normen.

Platleggen

Zij willen in de week voor kerst daarmee mogelijk de voedselvoorziening in het land platleggen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat daarmee consumenten geraakt worden en ondernemers ‘die nu aan de vooravond van de drukste periode van het jaar staan’.

De brancheorganisatie noemt het zinloos de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren. „Dit dupeert iedereen en brengt de oplossing geen stap dichterbij."

Wegens de stikstofcrisis en PFAS-normen trokken de boeren eerder massaal naar Den Haag, blokkeerden ze diverse op- en afritten op snelwegen en protesteerden ze bij provinciehuizen en het RIVM.

Eigen plannen

De boeren zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen, aldus de voorzitter van Farmers Defence Force, Mark van den Oever.

De boeren willen 2,9 miljard euro van de overheid voor maatregelen om de uitstoot te verlagen. Hij zegt andere acties rond de feestdagen niet uit te sluiten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. „Of alles tegelijk."

Volgens RTV Oost roepen boeren in een groeps-chat van de actiegroep op tot het blokkeren van distributiecentra van Overijsselse supermarkten. Ze zouden de centra minimaal 48 uur willen blokkeren. Onder meer distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn zouden dan doelwit worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren
Sluiten