Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Techneuten ontwerpen zelfrijdende DeLorean

Goed, ons door de tijd sturen kan de DeLorean die door een groep ingenieurs uit Stanford werd ontworpen nog niet. Maar de iconische auto uit Back To The Future kan nu wél zelf rijden.

Dr. Emmett Brown had er zelf misschien niet eens aan gedacht dat zijn futuristische wagen zichzelf zou kunnen besturen. Bijna 35 jaar later is de auto veranderd in een elektrische, zelfrijdende auto. Inclusief een op maat gemaakte computer in de auto, die natuurlijk wel een beetje aan de auto doet denken.

Driften

De vintage wagen kan dan misschien niet door de tijd reizen, wel kan MARTY – zoals de auto wordt genoemd – lekker driften over een racecircuit. De naam MARTY is overigens niet alleen een eerbetoon aan hoofdrolspeler Marty McFly, maar staat ook voor Multiple Actuator Research Test bed for Yaw control. Het is de eerste zelfrijdende auto die kan driften.

Chris Gerdes, één van de ingenieurs, vertelt aan Stanford News hoe de ontwikkeling is gegaan. „We wilden een automatisch voertuig ontwikkelen die in noodsituaties kan handelen of op glibberige oppervlakken als ijs of sneeuw kan rijden. De auto moet een mogelijk ongeluk kunnen vermijden.”

Testritje

Benieuwd hoe MARTY het op de weg doet? De ontwikkelaars hebben de auto niet alleen getest, ook is er natuurlijk een video van gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.