Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Jeroen Pauw: Geen zwaarmoedige afscheidsuitzending

Vrijdagavond is het dan zover: Jeroen Pauw presenteert na vijf jaar voor de laatste keer zijn talkshow Pauw. De omroepman van het jaar sluit het tijdperk af met een regulier jaaroverzicht van zijn talkshow. 

„Zoals we altijd een seizoen afsluiten. Deze uitzending duurt tien minuten langer en heeft een feestelijk tintje, het wordt geen ingewikkelde zwaarmoedige afscheidsuitzending", laat Pauw weten.

De 59-jarige Pauw presenteert al sinds 2006 talkshows op de late avond, aanvankelijk als duo met Paul Witteman en sinds 2014 alleen. Twee weken geleden maakte hij bekend te zullen stoppen met zijn late-night talkshow. Maar hij heeft moeite met het woord ‘afscheid’: „Dat klinkt zo onherroepelijk. Ik stop met dit om weer andere televisieprogramma’s te kunnen maken."

Nieuw programma

Pauw verheugt zich inmiddels al op de tv-programma’s die hij volgend jaar mag maken voor de NPO. Hij neemt dan zijn talkshowtafel mee het land in voor verdiepende gesprekken in gevangenissen, ziekenhuizen of verpleeghuizen.

Met deze nieuwe programma’s, lijkt een wens van Pauw uit te komen. Hij wilde al langer andere dingen doen, programma’s met langere gesprekken maken en specials. „Die wens lijkt gehonoreerd te worden door de NPO. Ik neem de tafel dus mee om die op een aantal plekken neer te zetten waar mensen niet weg kunnen. Denk aan een verpleeghuis, een tbs-kliniek of een jongerenhospice. Het worden verdiepende gesprekken die verder gaan dan de waan van de dag, gesprekken met echte mensen die ook werkelijk het onderwerp zijn van maatschappelijke onderwerpen.”

Vijf nieuwe duo’s

Jeroen Pauw laat de succesformule van de latenighttalkshow met een gerust hart achter aan vijf duo’s, afkomstig van de verschillende publieke omroepen, die hem opvolgen. Zelf blijft Pauw er zijdelings bij betrokken, als producent van Op1. Op termijn kan hij ook zelf deel uitmaken van een presentatieduo.

Maar hij benadrukt: „Ik wil niet als een soort zwarte wolk boven het programma blijven hangen, dat de nieuwe duo’s moeten vrezen ‘straks gaat Jeroen het zelf weer doen’. Ik zie wel een presentatierol voor mezelf weggelegd in bijvoorbeeld verkiezingstijd. Het wordt een doorlopend proces. Zo zullen er in de sportzomer met het EK Voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen ook wat meer presentatoren aanschuiven die afkomstig zijn uit de sportjournalistiek."

De kijker zal moeten wennen aan de nieuwe duo’s, erkent Pauw. "Voor de nieuwe gezichten zal het even moeilijk zijn een relatie met de kijker op te bouwen. Kijkers zullen misschien ‘geen zin’ hebben in bepaalde duo’s en voorkeuren ontwikkelen."

De nieuwe talkshow Op1 begint maandag 6 januari op het nieuwe tijdstip van 22.30 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jeroen Pauw: Geen zwaarmoedige afscheidsuitzending
Sluiten