In het nieuws

Hoe gaan de jaren ‘10 de boeken in?

Hoe gaan de jaren ‘10 de boeken in?

Hoe gaan de jaren ‘10 de boeken in? / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

20 DEC 2019

De jaren ‘10 liggen bijna achter ons. Daarom blikken drie historici terug op het afgelopen decennia. Wat leren we over de afgelopen tien jaar in de aankomende geschiedenisles?

Rutger Bregman (31)

Historicus en schrijver van 'De meeste mensen deugen'. 

„De afgelopen tien jaar staan in het teken van ‘wakker worden’. De financiële crisis in 2008 was natuurlijk al een hele klap, het heilige geloof van veel politici en economen in marktwerking viel ineens in duigen. Maar niet alleen op economisch vlak werden we wakker, denk bijvoorbeeld ook aan de klimaatkwestie. Tien jaar geleden hadden we het er nog weinig over, maar in de komende decennia vermoed ik dat het alles zal domineren.

Ondertussen zagen we steeds meer protesten, van zowel links als rechts. Klimaatactivisten, leraren, verpleegkundigen en boeren. Ook dat is een teken van ‘wakker worden’. Tien jaar geleden hadden we nog een saai politiek debat. Het ging over procentjes van koopkracht. Nu praten we weer over grote thema’s zoals de planeet of ons economisch model. Mark my words: de stikstof impasse is nog maar het begin. Dit decennium zijn we erachter gekomen dat we niet in een Luilekkerland leven, maar voor enorme uitdagingen staan.

Trend

Nederland radicaliseert en dat bedoel ik niet slecht. Je merkt dat mensen fundamentelere standpunten durven in te nemen. Begin deze eeuw bouwden we bijvoorbeeld nog peperdure kolencentrales, maar nu worden die gewoon gesloten. Het spectrum is opgeschoven. Wat GroenLinks vroeger voorzichtig durfde te zeggen, is nu kabinetsbeleid. Of neem de ‘Green Deal’ van de Europese Commissie, een stevig pakket dat vijf jaar geleden ondenkbaar was.

Kijk trouwens ook ook naar de discussie rondom Zwarte Piet. Aan het begin van dit decennium was er een kleine groep die tegen was. Ik heb zelf toen nog geschreven dat Zwarte Piet gewoon zwart moet blijven. Maar ik ben van mening veranderd, en talloze Nederlanders met mij.  Zoals het er nu voor staat is Zwarte Piet straks echt verleden tijd.

Dieptepunt

De financiële crisis in 2008 was een grote ‘wake up call’. In 2016 kregen we een politieke ‘wake up call’, met onder andere de Brexit en de verkiezing van president Donald Trump. Als je ons vijf jaar geleden had gevraagd dat Trump president van Amerika zou worden, had niemand je geloofd.

Les voor de toekomst

Radicaal is het nieuwe realistisch. Het is naïef om vast te houden aan de status quo. Willen we blijven leven zoals we nu doen, dan moeten we alles veranderen. Neem de projecties van het KNMI, dat waarschuwt voor een zeespiegelstijging van meters in de komende één, twee eeuwen. Leven onze kinderen en kleinkinderen over honderd jaar nog wel in de Randstad? We hebben het hier over veel grotere vraagstukken dan tien jaar geleden.”

Annemarie Lavèn (39)

Hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad

„Geen makkelijke vraag voor historici, want wij houden ons doorgaans bezig met dingen die lang geleden gebeurden. Ondanks dat noem ik de jaren tien een heel interessante tijd, er gebeurt namelijk veel. Wat mij betreft staan de afgelopen tien jaar in het teken van polarisatie. Zowel op nationaal als op internationaal niveau. We zien enerzijds de hoogopgeleide stedelijke burgers en aan de andere kant de lager opgeleiden buiten de stad. Die kloof wordt steeds groter. Dat komt onder andere door de opkomst van populistische partijen. Partijen als PVV, SP en Forum voor Democratie hebben die verschillen verder uitvergroot. Er gebeurt veel in de wereld en we worden geconfronteerd met grote maatschappelijke thema’s zoals globalisering, de klimaatcrisis of jihadisme. Dat zijn zaken die angst kunnen aanjagen en dan is het veilig om vast te houden aan iets wat ‘eigen’ is. Daardoor worden de populistische partijen sterker.

Welvaartsladder

Verder zien we ook voor het eerst, sinds de oorlogsjaren, dat kinderen niet méér gaan verdienen dan hun ouders. Dat komt doordat de welvaartsontwikkeling een grens heeft bereikt. Je ziet nu sinds jaren weer dat die welvaart afneemt. Bejaardentehuizen worden opgeheven, ziekenhuizen gaan failliet en een baan is niet meer zo vanzelfsprekend. Door vergrijzing en marktdenken is het vangnet minimaal geworden en versterkt het gevoel van polarisatie. Daar moet ik wel bij zeggen dat het gevoel sterker is dan de werkelijkheid. Nederland doet het op de welvaartsladder namelijk goed. We zijn alleen een beetje bang geworden.

Vertrouwen in feiten

Het lijkt een trend geworden om alles vanuit economisch perspectief te zien. Dat is in de afgelopen tien jaar sterker geworden. Dat betekent dat alles economisch meetbaar moet zijn en het succes van de samenleving afhangt van het economisch succes. Daar beginnen we nu last van te krijgen.

Verder verdwijnt het vertrouwen in feiten. Daarmee bedoel ik dat feiten worden gezien als meningen. President Trump is daar een voorbeeld van. Op de manier hoe hij omgaat met feiten en deze ter discussie stelt. Waardoor zelfs wetenschappelijke modellen in twijfel worden getrokken. Dat zie ik als een tendens. Zelfs als politicus kun je glashard liegen en daar kom je gewoon mee weg.

In onze handjes knijpen

Het thema waar nu iedereen over nadenkt is het klimaat. De aanleiding is urgent en negatief, maar de discussie is goed. Het is belangrijk dat de hele samenleving hiermee bezig is.

We moeten niet vergeten dat we in Nederland erg gelukkig zijn en in een mooi land leven. Daar moeten we zuinig op zijn en mogen we voor in onze handjes knijpen.”

Marit Berends (24) 

Fondsenwerver voor Paleis Het Loo en Jonge Historicus van het Jaar 2019
@cultuur_snuiver

„ Zelf ben ik Cultuurhistoricus en was ik pas vijftien toen dit decennium begon. Het is heel lastig om je eigen tijd te analyseren. Je hebt soms letterlijk afstand nodig om patronen te zien. Grappig, de jaren ‘10 roepen bij mij vooral associaties met 1910-1920 op.

Eigen bubbel

In mijn ogen staan de afgelopen tien jaar vooral in het teken van zichtbare meningen. Social media is ontploft en we hebben te maken met de democratisering van iedere mening. Dit is precies wat er werd gehoopt met de opkomst van het internet. Zelf heb ik het idee dat gesprekken over gevoelige onderwerpen in de geschiedenis en de maatschappij meer en meer op grotere schaal worden gevoerd. Aan de andere kant kent dit ook een schaduwzijde. Het gemakkelijk verkondigen van een mening werkt ook polariserend, waardoor het gesprek soms niet meer mogelijk is. Daardoor verharden we en komen we meer tegenover elkaar te staan.

Daarnaast leven we behoorlijk in zogenoemde ‘bubbels’. Tijdens de verzuiling zaten mensen ook in ‘bubbels’, maar toen waren ze zich dat beter bewust. Tegenwoordig zijn we ons niet altijd bewust dat we opnieuw in hokjes zitten. Dat komt onder andere door grote internetbedrijven als Facebook en Instagram. Door hun algoritmen worden we steeds bevestigd in onze eigen meningen en krijgen we weinig vernieuwende of andere perspectieven mee. De rol van social media is groter geworden. Daarmee spelen zaken als ‘nepnieuws’ of meningen ineens een grote rol. Waardoor feiten geen feiten meer zijn.

Perspectief

Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk perspectief blijven zien. En niet teveel in onze waarheid blijven hangen. Daar is in principe iedereen zelf verantwoordelijk voor, maar het zou goed zijn als de media zich daar ook meer in uitspreken. Dat zowel de media als social media concerns verschillende standpunten blijven uitspreken in hun berichtgeving.

We zijn nog niet klaar. Misschien gebeurt er de komende twee weken nog iets wat onze kijk op de jaren ‘10 enorm verandert. Ik ben zelf heel benieuwd wat er op termijn over deze jaren in de geschiedenisboeken verschijnt.”


'Zonder maatregelen vallen er in de VS miljoenen doden'

'Zonder maatregelen vallen er in de VS miljoenen doden'

Donald Trump staat de pers te woord op een persconferentie. | Foto: ANP

Foto van 'Victor Vanparijs'

7 MIN

In de Verenigde Staten zijn dinsdag 865 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. In heel de VS zijn er nu bijna 4.000 overlijdens en meer dan 188.000 bevestigde besmettingen. In het land is de ernst van de situatie inmiddels volledig doorgedrongen.

Op 9 maart minimaliseerde Donald Trump het coronavirus nog op Twitter. ,,Vorig jaar stierven er dus 37.000 Amerikanen aan de griep'', aldus de president. ,,Het zijn er gemiddeld 27.000 tot 70.000 per jaar. Niks wordt gesloten, het leven en de economie gaan door. Op dit moment zijn er 546 bevestigde gevallen van het coronavirus, met 22 doden. Denk daar maar eens over na!", zo klonk het in

een niet mis te verstane Tweet.


Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was neergestreken?

Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was uitgebroken?

Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was neergestreken? / Foto: ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

56 MIN

Drukte in de ziekenhuizen, thuiswerken en wellicht een economische recessie. Het coronavirus brengt een hoop moeilijkheden met zich mee. Maar wat als dit virus twintig jaar geleden was neergestreken? 

Als we in 2000 dezelfde corona-perikelen zouden ondergaan als we momenteel ondervinden, hadden we het twintig jaar geleden nog lastiger gehad of was ons ook een hoop zorgen bespaard gebleven?

Om antwoord te krijgen op deze ietwat omstreden vraag, zijn zaken als de zorg, economie en werk goed vergelijkingsmateriaal. Diederik Dicou is hoofd van de sector publieke financiën bij het Centraal Planbureau en bekijkt de vraag vanuit economisch perspectief. „Als we kijken naar welke economische trends sinds 2000 de economische structuur anders hebben gemaakt, zien we drie grote ontwikkelingen. Daarbij hebben twee een negatief effect in tijden van het virus en is één positief.”


Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Politie in de straat waar advocaat Derk Wiersum werd neergeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Woensdag werd door de rechtbank Amsterdam bepaald dat Moreno B. (31) verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, voorlopig vast blijft zitten.

Zijn advocaat had gevraagd het voorarrest te beëindigen, maar volgens de rechtbank zijn er te veel harde aanwijzingen tegen B. Dat de toedracht van de moord mogelijk iets anders is geweest dat een grondig voorbereide liquidatie, zoals de advocaat heeft geopperd, acht de rechtbank niet aannemelijk.

Coronamaatregelen


Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Hoewel het wetenschappelijk bewijs nog niet geleverd is en er vooralsnog nauwelijks tot geen informatie beschikbaar is, zijn er wel aanwijzingen dat katten gevoelig zijn voor het coronavirus.

Daarbij kunnen zij dit mogelijk overdragen op soortgenoten. Ook fretten, die eveneens worden gehouden als huisdier, kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen.

Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij een handvol katten en fretten door onderzoekers werd geïnfecteerd via de neus. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht.


20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

‘Rokjesdag’ zal zich door de coronacrisis vooral in en om het huis afspelen. | Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

2 UUR

Met een grote kans op 20 graden, heeft Nederland een heerlijke zondag voor de boeg. Maar hoe brengen weerdiensten dat op het grote publiek over in coronatijden waarin ons wordt gevraagd vooral thuis te blijven?

‘Uitgelezen weertje om er eens lekker op uit te gaan!’. Dat zou de boodschap van weermannen en -vrouwen normaal gesproken zijn bij het weekend dat ons te wachten staat. Twee warme dagen waarbij op zondag het kwik tot 20 graden kan stijgen en er volgens meteorologen lokaal zelfs een kans van 70 procent op een ‘officiële warme dag’ is (20 graden plus).

Rokjesdag nu binnen


Verschillende leeftijden: hoe beleeft iedereen corona?

Foto van 'Jorieke van Noorloos'

2 UUR

De één moet wennen aan het thuiswerken, de ander heeft de oorlog nog meegemaakt en is wellicht erger gewend. Maar hoe beleeft iedereen de coronacrisis?

Metro vroeg het aan verschillende mensen met verschillende leeftijden.

Sofie (8) en Daphne (6)


Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

In India kunnen veel arbeidsmigranten niet meer terugkeren naar hun dorp. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een man uit Kashmir heeft gedaan alsof hij dood was om de reisbeperkingen in zijn land te omzeilen. De 70-jarige Indiër slaagde volgens de politie bijna in zijn opzet: hij kon meerdere controleposten passeren voordat hij door de mand viel.

In India zijn veel mensen gestrand door een landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. Zo kunnen arbeidsmigranten die hun werk verliezen bijvoorbeeld niet meer terugkeren naar hun dorpen in andere delen van het land.

Hoofdwond


Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Meedoen kan op elk moment én doe je met mensen uit onder meer Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België. | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

3 UUR

Ben je het binnenzitten inmiddels al zat en zijn alle puzzels ook al gelegd? Trek zaterdag je sportkleren weer uit de kast, want dan organiseert fitnessketen Basic-Fit een gratis sportmiddag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

De regering heeft onlangs besloten dat onder meer alle sportscholen in Nederland tot tenminste 28 april gesloten blijven. Dat betekent dat er alleen al voor Basic-Fit 185 ruimtes gesloten blijven. In de rest van Europa blijven de sportscholen echter ook dicht, waardoor de fitnessketen maar liefst 784 sportscholen moet sluiten. En daar hebben ze nu iets op bedacht.

Internationaal


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Dodental corona stijgt met 134, 447 extra ziekenhuisopnames

RIVM: 134 sterfgevallen door corona, 447 extra ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dagelijkse update. 

Verder zijn er 447 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het COVID-virus. Het is niet duidelijk hoeveel van hen al ontslagen zijn. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1019. In totaal zijn er nu 13.614 besmettingsgevallen bekend. Daarvan zijn 5.159 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 1.173 mensen zijn eraan overleden. Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.


Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan
Likeability of5

Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:52

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Deze landen vinden grappen in de huidige crisis volstrekt ongepast.

Bovendien is het al moeilijk om betrouwbaar nieuws van nepnieuws over de coronaziekte COVID-19 te onderscheiden. Door alle grappen zou dit nóg lastiger worden.

Overtreding van de wet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart
Likeability of3

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart

Het virus wordt „aanzienlijk minder" overgebracht dan twee maanden geleden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:59

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt af. Dat betekent dat het virus „aanzienlijk minder" wordt overgebracht dan twee weken geleden. 

Dat is de conclusie van het Outbreak Management Team (OMT). In het OMT zitten onder andere Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en enkele virologen.

Afvlakking


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Eerste corona-ademapparaten eind april verwacht

Eerste corona-ademapparaten Demcon eind april verwacht

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien een toename van het aantal patiënten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:04

In de week van 20 april zal het Nederlandse bedrijf Demcon de eerste 50 beademingsapparaten leveren. Dat meldt minster Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien door de coronacrisis een toename van het aantal patiënten. Daardoor dreigt een tekort aan beademingsapparaten, terwijl deze wel nodig zijn voor sommige coronapatiënten.

Het kabinet heeft verschillende bedrijven opdracht gegeven beademingsapparatuur te leveren. Nederland heeft inmiddels 2000 beademingstoestellen besteld. Bij het Nederlandse bedrijf Demcon 500 stuks, bij het Duitse Dräger ook 500 en bij gezondheidstechnologiebedrijf Philips 1000 apparaten. Afgelopen zaterdag zijn de eerste 100 Philips-apparaten binnengekomen.


‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’
Likeability of5

‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’

De omzet van de warenhuisketen is enorm gedaald, waardoor het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:54

HEMA is bang een langdurige coronacrisis niet te overleven. De omzet van de warenhuisketen is enorm gedaald, waardoor het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. 

Daarom neemt HEMA maatregelen, zoals het deels inhouden van de huur. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Afgelopen week stuurde HEMA-topman Tjeerd Jegen een brief aan de verhuurders. Deze brief is in handen gekomen van de krant.

Verlies


like
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

Het virus lijkt de afgelopen weken zelfs een omgekeerd effect te hebben. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Ondanks alle overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, loopt de woningmarkt nog opvallend goed door. Er worden nog steeds huizen verkocht en het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen tijd zelfs gestegen. 

Dat stellen NVM-voorzitter Onno Hoes, Lana Gerssen, voorzitter van NVM Vakgroep-Wonen, en De Hypotheker.

Omgekeerd effect


Wilde geiten veroveren verlaten stad in Wales
Likeability of5

Wilde geiten veroveren verlaten stad in Wales

De berggeiten leven normaal gesproken op het rotsachtige land in de buurt van Llandudno. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Ook in het kleine stadje Llandudno in Wales zitten alle bewoners vanwege het coronavirus in hun eigen huis opgesloten. Het is er zelfs zo rustig dat een kudde wilde geiten door de lege straten struint. 

De berggeiten leven normaal gesproken op het rotsachtige land in de buurt van Llandudno. Eens in de zoveel tijd komen de geiten wel wat dichterbij, maar op de straten waren ze tot nu toe zelden te zien.

Heggen snoeien


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus
Likeability of3

Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus

Op de Wallen is het stiller dan ooit, toch blijven sekswerkers in het hele land doorgaan met werken. Nu zelfs vanuit huis. | Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Ondanks het verbod op het uitoefenen van „contactberoepen" blijven sekswerkers blijven gewoon aan het werk. Dit doen ze vaak uit financiële noodzaak.

Op de wallen is stiller dan ooit, maar dat betekent niet dat de sekswerkers niet doorgaan met werken. Ze werken nu zelfs vanuit huis. Dat stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het medium Pointer (KRO-NCRV) vast na onderzoek.

Advertenties


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’
Likeability of5

‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’

Door de verspreiding van het virus te vertragen, konden andere grote steden alvast maatregelen instellen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:29

Door de Chinese stad Wuhan kort na de uitbraak van het coronavirus af te sluiten, heeft het land kunnen voorkomen dat nog 700.000 mensen besmet raakten.

Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Drastische stap


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

NS verlengt speciale basisdienstregeling
Likeability of5

NS verlengt speciale basisdienstregeling

De NS verlengt de speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De NS verlengt de speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. Dat maakt het bedrijf bekend nadat dinsdagavond duidelijk werd dat de geldende maatregelen tegen het coronavirus verlengt worden. 

De NS besloot op 21 maart minder treinen in te zetten omdat mensen door de maatregelen veel minder de trein pakken. Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen toch de trein blijven gebruiken.

Twee treinen per uur


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar