Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Hacker BN’ers: Ik pikte beelden onder druk

Mitchell van der K., de oud VVD-politicus in Almere die tientallen iCloud- en mailaccounts binnendrong en seksueel getint materiaal stal, claimt dat hij onder druk heeft geopereerd.

Ook zou hij niets te maken hebben gehad met de publicatie van het materiaal op internet. Dat zei hij dinsdag bij de start van zijn strafzaak bij de rechtbank in Haarlem.

Netwerk

Van der K. (35) drong meer dan tweehonderd iCloud-, chat- en mailaccounts binnen en pikte films en foto’s, onder meer van bekende Nederlanders. Zo werden vlogster Laura Ponticorvo en oud-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo slachtoffer van zijn praktijken. Die kwamen in mei 2017 aan het licht.

Volgens Van der K. maakte hij deel uit van een netwerk, dat in een besloten groep op internet gestolen beelden uit gehackte accounts deelde. Rondneuzen in het materiaal betekende dat hij zelf ook materiaal moest aanleveren. „Het was voor wat, hoort wat", zei hij.

Zijn problemen ontstonden medio 2015, toen het hem niet lukte voldoende bij te dragen. „Daar werd geen genoegen mee genomen. Ik kreeg te horen dat dat moest veranderen, anders zou het consequenties hebben."

Emotioneel

Niet veel later bleek zijn eigen Dropbox-account gehackt en zijn volledige persoonlijke digitale archief verdwenen, zei hij. Daarna werd hij vanuit het netwerk waarin hij opereerde onder druk gericht aan het werk gezet om specifieke accounts te hacken. „Daarvoor circuleerden lijsten met accountnamen en hielp iedereen in de groep elkaar. Later ging het om een paar accounts, waar ik gericht mee aan het werk moest."

Van der K. doet zijn verhaal bij vlagen emotioneel. Terugkijkend ziet hij wat hij heeft gedaan als ‘iets heel zieks’, waarvoor hij zich diep schaamt. „Het is gestart vanuit een heel verkeerd soort nieuwsgierigheid. Later had ik aan de bel moeten trekken."

De strafeis volgt naar verwachting dinsdagmiddag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.