Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Nieuws 9 dec 2019

De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin

‘Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin’ is gekozen tot de slechtste slogan van afgelopen jaar.

De verkiezing van slechtste slogan van Nederland wordt al acht jaar gehouden. Dit jaar ging de prijs naar Wiebe en Luuk de Haan van De Zilte Zeemeermin. De ‘visbroers’, zoals ze zichzelf noemen, lieten onder anderen ‘Je rijbewijs hale, doe je bij die kale’ van Rijschool Rayactie en ‘Geen geëikel recycle’ van P. van der Veldt Transporten achter zich.

Blij

De visbroers zijn maar wat blij met het winnen van de titel „Heel Nederland heeft het erover, we worden al de hele dag gebeld door verschillende media”, zegt Wiebe de Haan opgetogen. Hij moet alleen wel eerlijk toegeven dat hij en zijn broer de slogan niet zelf hebben bedacht. „Een jaar of vijftien geleden zagen wij de slogan op de toonbank van een klein viszaakje ergens in Friesland staan. Het is ons altijd bijgebleven.”

Sloganverkiezing.nl verzamelt het hele jaar door foto’s van slechte slogans. „Fans sturen ons foto’s van slechte slogans wanneer ze die op straat tegen komen. Een jury bepaalt dan welke tien er worden genomineerd voor slechtste slogan van het jaar”, aldus Tefke van Dijk van Slechte Slogans.

Een ‘goede slechte slogan’ moet aan een aantal dingen voldoen, meent Wiebe. „Mensen moeten hem zich hoe dan ook blijven herinneren, het moet iets triggeren en je moet er natuurlijk om kunnen lachen.”

Niet verwacht

Dat bedrijven daadwerkelijk trots zijn als ze de slechtste slogan van Nederland hebben, had Van Dijk niet verwacht toen ze acht jaar geleden begon met de verkiezing. „We dachten dat mensen zich kapot zouden schamen.” Maar niets is minder waar. De aanmeldingen blijven maar binnen komen. „Er zijn zelf bedrijven die hun eigen slogan naar ons opsturen.”

De top 10

1          Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin – vismarkt en visbar Zilte Zeemeermin

2          Werken met zinhoud – UWV

3          Uit onze handen uw tanden – Steven de Vries Tandtechniek

4          Shop en kom tot jeselfie – Groupon

5          Je rijbewijs hale, doe je bij die kale – Rijschool Rayactie

6          Keuzestress? Wij helpen je graag met een worst kaas scenario – Kaashuis Tromp

7          Geen geëikel recycle – P. van der Veldt transporten

8          Wij verkopen uw huis. Nogal fidus. – Fidus makelaardij

9          Verbieb jezelf! – de Bibliotheek

10        Op één na de beste! – Lobatrans bezorgdienst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin
Sluiten