Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Australië kleurt zwart en rood door hevige bosbranden

Al maanden staat Australië in brand. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot zeker twaalf en er wordt nog zeker één persoon vermist. 

Door de hevige branden kleurt de hemel van Australië afwisselend zwart en rood. Rood van de branden die maar door blijven gaan en zwart van de heftige rook die daarbij vrijkomt.

Op bovenstaande video is het ochtend, legt een Twitter-gebruiker uit. Half tien ‘s ochtends in de zomer, maar toch is de hemel pikzwart voor de dikke rook.

Ingesloten

Rondom de stad Mallacoota in Victoria kleurt de hemel felrood. De stad is volledig ingesloten door het vuur en duizenden locals en toeristen zijn naar de nabijgelegen zee gevlucht. De wind staat momenteel richting de stad en zeker 5000 mensen hebben zich bij de kust verzameld, om in het water te kunnen springen als de rook en het vuur te dichtbij komen. Legerhelikopters en bootjes van de kustwacht staan klaar om mensen te bevoorraden en indien nodig te evacueren uit het gebied.

De bosbranden hebben tot nu toe zeker twaalf levens geëist. De meest recente zijn een vader en zoon die hun huis probeerden te beschermen tegen de vlammen, meldt de brandweer.

In verschillende staten worden nog mensen vermist, voor wiens leven wordt gevreesd. „We vrezen voor de levens van vier mensen uit East Gippsland”, aldus premier Daniel Andrews van Victoria tegen ABC. „Ze bevinden zich in een gevaarlijk gebied en we weten niet waar ze zijn.”

Extreme winden

Afgelopen week werd bekend dat een vrijwillige brandweerman bij het bestrijden van het vuur om het leven is gekomen. Twee anderen raakten gewond. Door de extreme winden kantelde hun bluswagen midden in de bosbranden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.