Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 dec 2019 / 17:43 uur

ABN AMRO sluit 470 automaten door plofkraken

ABN AMRO heeft per direct 470 geldautomaten gesloten. Dat is meer dan de helft van de automaten van de bank in Nederland. Reden is het toegenomen risico op plofkraken de laatste tijd. 

De maatregel is volgens de bank tijdelijk van aard. Ze gaan direct aan het werk zodat klanten van de gesloten automaten snel weer in de eigen buurt geld op kunnen halen.

Doelwit plofkraken

De bank heeft in totaal zo’n 900 geldautomaten in Nederland. Van de 470 die zijn afgesloten, zijn 380 van ABN AMRO. De overige 90 flappentappen zijn recent omgebouwd tot merkloze Geldmaat.

Het geld is inmiddels verwijderd en ze worden met planken dichtgetimmerd. De gesloten automaten zijn van een type dat de afgelopen tijd veelvuldig doelwit was van criminelen die door middel van een plofkraak aan geld wilden komen: alleen dit jaar al vijftig keer.

Dit model is een stuk makkelijker te kraken dan die van concurrerende banken zoals ING en SNS: daar zijn dit jaar wel enkele pogingen gedaan, maar van deze plofkraken lukte er geen enkele.

Mogelijke oplossingen

Volgens een woordvoerder zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Zo kan een ander type geldautomaat worden geïnstalleerd, maar kan ook in sommige gevallen aan een andere locatie worden gedacht. ABN AMRO gaat zo snel mogelijk in kaart brengen wat mogelijk is en op welke plaatsen de nood het hoogst is.

Vorige week maakte de bank al bekend tientallen automaten te sluiten. „Maar dat bleek niet voldoende", stelt de woordvoerder. De bank heeft overleg gehad met andere banken voor zij overgingen op de maatregel. ABN is naar eigen zeggen de enige bank in Nederland die het betreffende type automaat in gebruik had.

De bank heeft op nog ongeveer 400 locaties geldautomaten van andere types. Die blijven wel in gebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ABN AMRO sluit 470 automaten door plofkraken
Sluiten