Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Rutte noemt snelheidsverlaging door stikstofcrisis ‘rotmaatregel’

Het kabinet presenteerde woensdagochtend de plannen om de maximumsnelheid te verlagen en via een noodwet de dijk- en kustversterkingen te laten doorgaan.

De meeste maatregelen zijn dinsdag al uitgelekt. Het gaat volgens premier Mark Rutte om „moeilijke maatregelen", die genomen worden om de belangen van „boeren, ondernemers en werknemers" te beschermen.

Niet in de spiegel kijken

Zo gaat de maximumsnelheid op alle wegen overdag omlaag naar 100 kilometer per uur. „Ik denk niet dat we binnenkort weer 130 kilometer per uur kunnen rijden. Het zal echt voor langere tijd zijn", zei een ‘balende’ Rutte woensdagochtend tijdens de persconferentie. „Maar als mensen met de Kerst thuis zitten omdat ze hun baan hebben verloren, dan kan ik en geen enkele VVD’er zichzelf in de spiegel aankijken."

Het kabinet geeft prioriteit aan woningbouw en wegenaanleg. Maar ook boeren die door willen met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit.

Een paar maanden

Wanneer de snelheidsverlaging doorgevoerd wordt, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wel ‘binnen een paar maanden’, zo klonk het op de persconferentie. Aan het eind van het jaar komt het kabinet met langetermijnoplossingen. Dan zal er ook meer aandacht zijn voor de landbouw, de sector die verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstofuitstoot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.